Izvoznici kornišona i šljive gube kupce i zaradu

Milijana Latinović
Izvoznici kornišona i šljive gube kupce i zaradu

BANjALUKA - Domaći izvoznici šljive i krastavaca kornišona i dalje su na mukama zbog kratkog radnog vremena fitosanitarne inspekcije na hrvatskoj strani granice, pa čekajući gube i kupce i zaradu.

Izvoz lako kvarljive robe je u punom jeku, a uz enormne cijene goriva, višečasovna čekanja na granici izvoznike opterećuje i to što je fitosanitarni pregled moguće obaviti samo na Graničnom prelazu Gradiška radnim danom od sedam do 15 časova. Brojni apeli da im se za te namjene otvori još bar jedna prelaz, da Hrvatska uvede duže radno vrijeme fitosanitarnih inspektora ili rad subotom, prošli su neopaženo.

Jedan od najvećih proizvođača šljive u Srpskoj Darko Milošević rekao je za “Glas” da je u Ugljeviku završena berba sorte “čačanska ljepotica”.

- Dio smo izvezli, a dio još čeka u hladnjači. Privodimo kraju još jednu tešku sezonu. Naši apeli da se uvede duže radno vrijeme fitosanitarne inspekcije na granici s Hrvatskom, da rade i subotom dok traje plasman lako kvarljive robe prošli su neopaženo. Kasnimo minimum 24 časa, cijene se u međuvremenu promijene i zbrajamo samo gubitke. Imao sam situaciju da je izvozno carinjenje završeno jedan dan u Bijeljini, drugi dan kamion nije uspio da pređe u Hrvatsku u roku, tako da je roba čekala 48 sati na granici. Gubitke ćemo svi imati - rekao je Milošević.

Osim što se kvalitet robe mijenja nakon dužeg stajanja na granici, domaći proizvođači nerijetko zbog tolikog čekanja gube i kupce.

- Umjesto u pet časova šleper s robom je zbog čekanja na granici stigao tek u podne u Njemačku i došli smo u situaciju da nam kupac kaže da njemu ta roba sada ne treba. Kad sezona završi vidjećemo kakva je računica. Ni potražnja nije na zadovoljavajućem nivou, jer je kriza učinila svoje, tako da ćemo vidjeti kakav će biti konačan rezultat - kazao je Milošević.

U nimalo boljem položaju nisu ni izvoznici krastavaca kornišona. Suvlasnik zvorničke firme “Voćar promet” Fahrudin Delibajrić rekao je “Glasu” da su mu do sada zbog čekanja bukvalno propala dva kamiona krastavaca.

- Da fitosanitarna inspekcija radnim danom radi bar do 19 časova, možda bi i stizali preći granicu, ovako svi gubimo čekajući. Kada dva puta ne stignete u dogovorenom roku, kupac vam kaže da ste neozbiljni i tu je kraj priče - rekao je Delibajrić, dodavši da kornišone otkupljuju od kooperanata.

Prije mjesec ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH Staša Košarac zatražio je od Hrvatske otvaranje zelenih koridora za nesmetan protok robe i produženje radnog vremena fitosanitarnih inspektora, ali ni do danas po tom pitanju ništa nije riješeno.

Prioritet

Izvoznici upozoravaju na propuste i na domaćoj strani granice.

- Problem je i na strani BiH. Zašto naše hladnjače koje prevoze lako kvarljivu robu nemaju prioritet prolaska na granici? To je pitanje za sve nadležne na nivou BiH. Ne treba da se međusobno optužuju ko nije uradio, nije kriva ni RS ni FBiH, već zajednički nivo vlasti. Svuda u Evropi hladnjače imaju prioritet prolaska, samo kod nas nemaju. I kad pređemo granicu do krajnjeg odredišta imamo još i do 30 sati vožnje - rekao je Fahrudin Delibajrić.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana