Izvoznici grabe ka potpunom oporavku

Danijela Bajić
Izvoznici grabe ka potpunom oporavku

BANjALUKA - Prvi znaci oporavka domaće privrede već su vidljivi, o čemu svjedoče i podaci Uprave za indirektno oporezivanje (UIO) prema kojima je u protekla dva mjeseca iz BiH izvezena roba vrijedna 1,957 milijardi KM, što je za 118,87 miliona više u odnosu na isti period prošle godine.

Izvoz u januaru ove godine, kako su istakli u UIO, bio je veći za 2,07 odsto, a u februaru za čak 10,58 odsto u odnosu na iste mjesece lani. Prema podacima UIO BiH, u protekla dva mjeseca u BiH je stigla roba iz inostranstva u vrijednosti do 2,669 milijardi KM, što je za 6,5 odsto manje u odnosu na isti period prošle godine.

Da izvoznici grabe ka potpunom oporavku, potvrđuju i podaci Republičkog zavoda za statistiku prema kojima je Republika Srpska u januaru u spoljnotrgovinskom poslovanju sa inostranstvom ostvarila ukupan obim robne razmjene nešto veći od 338 miliona dolara, dok je pokrivenost uvoza izvozom bila 93,1 odsto.

Direktor Privredne komore RS Pero Ćorić istakao je za “Glas Srpske” da se ovdašnja preduzeća oporavljaju idući u korak sa svojim inostranim partnerima.

- Oporavak izvozno orijentisane privrede počeo je još u posljednjem kvartalu prošle godine, kada su zemlje koje su naši najznačajniji spoljnotrgovinski partneri oživjele svoju ekonomiju uz poštovanje svih propisanih mjera. Najznačajniji spoljnotrgovinski partneri Srpske su i dalje firme u Sloveniji, Austriji, Italiji i Njemačkoj - kazao je Ćorić.

Odlična vijest je da su oni, dodaje Ćorić, brzo stali na noge, jer Srpska ima relativno malu ekonomiju i svaki zastoj koji je bio kod njih negativno se odrazio na ovdašnja privredna društva.

- Najviše posla ovih mjeseci imaju preduzeća koja se bave metalopreradom i drvopreradom - naglasio je Ćorić.

Direktorica čelinačkog preduzeća “Mediteran inoks”, koje se bavi proizvodnjom metalne konstrukcije, Nada Mihajlović istakla je da narudžbe iz inostranstva redovno stižu, te da uspijevaju da odgovore na sve zahtjeve, uprkos problemima sa virusom korona.

- Uglavnom radimo ograde i nastrešnice za partnere iz Austrije, Švajcarske i Njemačke. Nije to ni blizu kako je bilo prije pandemije, ali s obzirom na okolnosti, zadovoljni smo kako posao teče - kazala je Mihajlovićeva i dodala da uvode nove linije i primaju nove radnike.

Direktor preduzeća “Drvoprodeks” Banjaluka Darko Partalo istakao je da se situacije počela popravljati još u jesen prošle godine.

- Uz dodatni trud, vratili smo se na promet i poslovanje prije pojave virusa korona. Potražnja za našim proizvodima, tačnije parketima, u prethodna dva mjeseca je bila čak i nešto veća u odnosu na isti period prošle godine - kazao je Partalo.

Indirektni porezi

Da se situacija u privredi stabilizuje, govori i činjenica da je u februaru ove godine UIO BiH prikupio 619 milion KM indirektnih poreza. Kako su istakli u UIO, u februaru prošle godine prikupljeno je samo dva miliona KM više.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana