Izvoz u Maleziju šansa za stočare

Milijana Latinović
Izvoz u Maleziju šansa za stočare

Banjaluka - Izlazak na tržište Malezije za domaće uzgajivače goveda i ovaca značiće povećanje proizvodnje i veću zaradu, koju će stočari iz Srpske i FBiH ostvarivati plasmanom kvalitetnog mesa u tamošnje trgovačke lance.

Da bi goveđe i ovčije meso uskoro trebalo krenuti ka malezijskim trpezama u četvrtak je najavio ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH u tehničkom mandatu Mirko Šarović, nakon sastanka sa ministrom unutrašnje trgovine Malezije Sajfudinom Nasutinom Ismailom. Na tom sastanku je istaknuto da Malezija 80 odsto mesa i mesnih proizvoda uvozi iz drugih zemalja, te da proces dobijanja dozvole za izvoz iz BiH treba završiti što prije.

Predsjednik Upravnog odbora Udruženja uzgajivača ovaca i koza “Kozara” Dragan Santrač kaže za “Glas Srpske” da to udruženje okuplja uzgajivače iz Prijedora, Gradiške i Kozarske Dubice koji godišnje proizvedu oko 25.000 jagnjadi, odnosno oko 750 tona kvalitetnog jagnjećeg mesa.

- Imamo veliko prostranstvo pod pašnjacima, dobre štale, a izlazak na inostrano tržište otvara vrata za proširenje kapaciteta. Trenutna proizvodnja zadovoljava potrebe domaćeg tržišta, što znači da bismo u dogledno vrijeme morali razmisliti o povećanju stada ukoliko želimo spremno dočekati zeleno svjetlo za izvoz u Maleziju - rekao je Santrač.

Dodao je da je ovčarima potrebna veća podrška u smislu podsticaja kako bi mogli krenuti u tržišnu utakmicu sa svjetskim proizvođačima.

Vijest o izvozu mesa na malezijsko tržište obradovala je i uzgajivače goveda. Predsjednik Udruženja uzgajivača tovne junadi u Republici Srpskoj Goran Mitrović kazao je za “Glas Srpske” da domaću proizvodnju pritišće nekontrolisan uvoz mesa lošijeg kvaliteta koje se na domaćem tržištu prodaje po niskim cijenama.

- Na našem tržištu je oko 85 odsto mesa iz uvoza i svega 15 odsto sa domaćih farmi. Sve to guši domaću proizvodnju. Otvaranje novih tržišta je dobra šansa i može biti podsticaj za proširenje naših kapaciteta. Svaka dozvola za izlazak na novo tržište znači da naši proizvodi i u smislu kvaliteta mogu parirati evropskim i svjetskim - rekao je Mitrović i dodao da se u Srpskoj godišnje proizvede oko 80.000 goveda.

Predsjednik Saveza udruženja poljoprivrednih proizvođača RS Stojan Marinković kaže da je otvaranje svakog novog tržišta pozitivno.

- Ukoliko se meso bude otkupljivalo od domaćih proizvođača po fer tržišnim cijenama i ukoliko distributeri goveda i ovaca ne budu imali monopol nad tim poslom, sigurno će se poljoprivrednici lakše odlučiti da povećaju proizvodnju - istakao je Marinković.

Cijena

Dragan Santrač ističe da domaće jagnjeće meso karakterišu vrhunski kvalitet i dobra cijena.

- Meso se u Srpskoj prodaje po cijeni od šest do sedam maraka po kilogramu, što je dovoljno za solidnu zaradu - rekao je Santrač.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana