Izvoz raste uprkos izazovima

Milijana Latinović
Izvoz raste uprkos izazovima

BANjALUKA - Obim robne razmjene Republike Srpske sa inostranstvom od januara do kraja avgusta ove godine iznosio je 6,207 milijardi maraka, a rast izvoza domaćih proizvoda za 29,2 odsto potvrda je da, uprkos brojnim izazovima koje nameće pandemija virusa korona, privreda stoji na čvrstim temeljima.

Prema podacima Republičkog zavoda za statistiku, za osam mjeseci ove godine ostvaren je izvoz u vrijednosti od 2,705 milijardi maraka, od čega se čak 2,342 milijarde KM odnosi na plasman proizvoda prerađivačke industrije.

U istom periodu na domaće tržište stigli su proizvodi vrijedni 3,457 milijardi maraka, tako da je uvoz za osam mjeseci ove godine povećan za 20,4 odsto u odnosu na isti period lani.

Statističari su izračunali da je pokrivenost uvoza izvozom u navedenom periodu iznosila 79,6 odsto. Najviše je izvoženo u Hrvatsku i Srbiju, a najviše proizvoda na police marketa u Srpskoj stizalo je iz Srbije i Italije. 

Statistika pokazuje da industrijska proizvodnja u Srpskoj u posmatranom periodu bilježi rast od 14,7 odsto. Osim toga, povećan je i broj zaposlenih u toj grani privrede u avgustu ove godine za 0,4 odsto u odnosu na isti mjesec lani.

Portparol Privredne komore RS Vladimir Blagojević rekao je za “Glas Srpske” da su ovi podaci ohrabrujući.

- Veoma je važno da je nastavljen pozitivan trend oporavka, koji je započeo krajem prošle godine stabilizacijom situacije prouzrokovane pandemijom virusa korona kako na domaćem, tako i na nama najvažnijim tržištima. Posebno ohrabruju pozitivni rezultati koje bilježi industrijska proizvodnja, konkretno prerađivačka industrija, i nadamo se da će ovaj trend biti nastavljen do kraja godine kako bi bar djelimično sanirali gubitke iz prošle godine - istakao je Blagojević.

Naglasio je da sve veći broj preduzeća ima poteškoće u poslovanju zbog rasta broja zaraženih radnika, zbog čega se i Privredna komora RS aktivno uključila u proces kolektivne imunizacije.

- Cilj nam je, prije svega, zaštita zdravlja stanovništva, odnosno radnika, zbog čega organizujemo vakcinaciju zaposlenih u privredi Srpske - poručio je Blagojević.

Rekordna plata

Prosječna mjesečna plata nakon oporezivanja u Srpskoj isplaćena u avgustu ove godine iznosila je 1.025 KM i najviša je do sada. U Republičkom zavodu za statistiku kažu da je prosječna plata u avgustu u odnosu na isti mjesec prošle godine nominalno veća za 6,5 odsto, a realno za 4,3 odsto.

Najviša prosječna plata nakon oporezivanja isplaćena je u području finansijske djelatnosti i djelatnosti osiguranja i iznosila je 1.501 KM, dok je najniža u području djelatnosti pružanja smještaja, pripreme i posluživanja hrane, hotelijerstvu i ugostiteljstvu - 743 KM.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana