Izvoz bezalkoholnih pića iz BiH skočio za 12 odsto: Naše sokove piju i u Kataru

Danijela Bajić
Izvoz bezalkoholnih pića iz BiH skočio za 12 odsto: Naše sokove piju i u Kataru

BANjALUKA - Firme iz BiH u prva četiri mjeseca izvezle su bezalkoholnih pića u vrijednosti od 10,9 miliona KM, što je za 12 odsto više u odnosu na isti period lani, a proizvođači kažu da inostrani kupci, koji su daleko zahtjevniji po pitanju kvaliteta, rado piju sokove proizvedene u našim pogonima.

Prema podacima Spoljnotrgovinske komore, od januara do kraja aprila na BiH tržište stiglo je bezalkoholnih pića čija je vrijednost 35,96 miliona KM ili 12 odsto više u odnosu na isti period lani.

- Najviše bezalkoholnih pića iz BiH u proteklom periodu otišlo je na tržište Hrvatske, Srbije, Švajcarske, Velike Britanije i Njemačke. Istovremeno, najviše je ovih pića na tržište BiH stiglo je iz Srbije, Hrvatske, Mađarske, Slovenije i Austrije - istakli su u Spoljnotrgovinskoj komori BiH.

Vrijednost izvoza bezalkoholnih pića lani, pokazuju podaci ove komore, iznosila je 36,9 miliona maraka, što je za sedam odsto više u odnosu na godinu ranije. Kad je u pitanju uvoz, tokom prošle godine stiglo je bezalkoholnih pića u vrijednosti 116,6 miliona, što je 29 odsto više u odnosu na 2021. godinu.

Direktor bijeljinske Prehrambene industrije "Sava Semberija" Stevo Filipović rekao je za "Glas Srpske" da je smiješno da proizvodi iz Srpske, koji se nalaze na tržištu širom svijeta, nisu poželjni među domaćim kupcima.

- Naši proizvodi su poželjni na najzahtjevnijim tržištima na svijetu, kao što su Katar, Dubaji, Kanada, Švedska, Njemačka, Švajcarska gdje su kontrole kvaliteta rigorozne. To je samo jedna od činjenica koja govori da se radi o proizvodima koji ne sadrže konzervans, aditive, vještačke boje, arome i zaslađivače - kazao je Filipović.

Dodao je da su za sok od paradajza,  koji je ubjedljivo najpopularniji u inostranstvu, na jubilarnom Sajmu poljoprivrede u Novom Sadu osvojili zlatnu medalju, što je samo jedna potvrda kvaliteta za njihove proizvode. 

- Sve to nam daje vjetar u leđa da nastavimo sa razvojem, odnosno sa realizacijom projekata. Međutim, planove nam remete problemi na globalnom nivou, odnosno došlo je do poremećaja logistike i nabavke određenog repromaterijala, zbog "kovida" i rata u Ukrajini. To se polako smiruje osim obezbjeđivanja staklene ambalaže za predstojeću sezonu - rekao je Filipović.

Tehnolog u "Spektar drinku" Bijeljina Branislav Tomić kaže njihovi sokovi mogu se naći na tržištu Hrvatske, Slovenije, Australije, Amerike.

- Trenutno nam je cilj da zadržimo postojeća tržišta, imajući u vidu turbulencije u svijetu. Tako da smo ove godine, kao i lani, izvezli otprilike iste količine soka - kazao je Tomić.

Dodao je da nude širok spektar sokova, između ostalog, u kombinaciji cvekla i mrkva, zatim đumbir, narandža i limun, a definitivno su najpopularniji, kako ovdje, tako i u inostranstvu, aronija i jabuka.

Cijene

Stevo Filipović istakao je da je cijena soka skočila za onoliko koliko je to bilo neophodno zbog poskupljenja repromaterijala, a kako bi se pokrili troškovi poslovanja.

- Cijena sokova je lani skočila između 15 i 20 odsto u odnosu na godinu ranije - kazao je Filipović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana