Izložbeni prostor u Lincu kapija za ulazak na nova tržišta

Milijana Latinović
Izložbeni prostor u Lincu kapija za ulazak na nova tržišta

Linc - Izložbeni prostor “Šou rum Linc” u kojem svoje proizvode predstavlja više od 30 privrednih društava iz Republike Srpske, a koji je juče otvoren u austrijskom gradu Lincu, kapija je za ulazak domaćih preduzeća na nova tržišta.

U Područnoj privrednoj komori Banjaluka istakli su da je ovo šansa da privrednici iz Srpske svoje proizvode predstave na tržištu Austrije, Njemačke i Češke.

- Nismo bez razloga odabrali prostor Gornje Austrije jer je Linc oko 200 kilometara udaljen od Beča, Minhena i Praga, oko 100 kilometara od Salcburga, a u blizini je Graca. To je veoma dobra lokacija koja može da pokrije najveće gradove Austrije i blizu je centara u Njemačkoj i Češkoj kako bismo i ta tržišta mogli pokrivati - rekao je predsjednik banjalučke Područne privredne komore Goran Račić.

Naglasio je da to nije benefit samo za 32 firme koje izlažu u prostoru, jer svaka od tih firmi ima svoje dobavljače, te će kroz taj lanac biti zastupljene još desetine preduzeća, koja će moći da povećaju proizvodnju na osnovu aktivnosti koje preduzimaju Privredna komora i Predstavništvo Republike Srpske u Austriji.

Svečanu vrpcu na otvaranju sa Račićem je presjekao predsjednik Vlade RS Radovan Višković, koji je istakao da će Vlada nastaviti da radi na poboljšanju poslovne klime jer je razvoj privrede prioritet koji će Srpsku učiniti ekonomski stabilnijom.

On je naglasio da otvaranje salona ima višestruki značaj i da je osnovni cilj promocija interesa i potencijala privrede Srpske u inostranstvu.

- Posebno je važno što u ovom projektu učestvuju firme iz različitih oblasti poput drvoprerade, građevinarstva, prerađivačke industrije čiji će proizvodi, zahvaljujući izložbenom prostoru, biti promovisani na inostranom tržištu - istakao je Višković, koji se dan ranije sastao sa predstavnicima dijaspore iz Gornje Austrije te ih pozvao da promovišu potencijale Srpske, posebno u oblasti privrede i turizma.

Svečanom otvaranju prisustvovali su i ministri privrede i preduzetništva RS Vjekoslav Petričević i energetike i rudarstva Petar Đokić, te šef Predstavništva Srpske u Austriji Mladen Filipović, kao i zvaničnici i privrednici iz Austrije.

Finansiranje

Izložbeni prostor u Lincu obezbijedila je Područna privredna komora Banjaluka u saradnji sa Predstavništvom RS u Austriji i Evropskom inicijativom za jugoistočnu i istočnu Evropu. Troškove zakupa i funkcionisanja prostora u prvoj godini snosiće Kabinet predsjednice RS Željke Cvijanović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana