Izgradnja odmorišta "Lužani" tek na ljeto

Milijana Latinović
Izgradnja odmorišta "Lužani" tek na ljeto

BANjALUKA - Izgradnja odmorišta "Lužani" na autoputu Banjaluka - Gradiška počeće tek na ljeto, nekoliko mjeseci kasnije nego što je planirano, a na lokaciji gdje će vozači imati priliku da predahnu od duge vožnje u toku je izgradnja vodovodne i elektro mreže.

Rekao je to juče za "Glas Srpske" menadžer prodaje u kompaniji "Super petrol" Saša Ćejić, podsjetivši da je ugovor o dodjeli koncesije tom preduzeću potpisan u decembru 2018. godine.

- Prvobitan plan bio je da izgradnja odmorišta počne na proljeće, ali su radovi prolongirani zbog administrativnih procedura. Radi se na dovođenju struje i vode do placa sa obje strane autoputa, te na prikupljanju preostale dokumentacije - rekao je Ćejić.

Dodao je da investitor čeka građevinsku dozvolu kako bi započeo radove na toj lokaciji.

Prema ranijim informacijama iz kompanije "Super petrol", vrijednost ovog projekta je veća od četiri miliona maraka.

Prema podacima navedenim u ugovoru o dodjeli koncesije, rok za izgradnju odmorišta je tri godine od trenutka potpisivanja.

- Očekujemo da će sve teći prema planu i da će odmorište biti otvoreno u skladu sa rokom koji je predviđen u ugovoru - istakao je Ćejić.

Lokacija na kojoj će niknuti odmorište "Lužani" smještena je između dvije petlje, prve koja povezuje autoput sa magistralnim putem i druge koja povezuje autoput sa regionalnim putem.

Autoput Banjaluka - Gradiška, koji je u saobraćaj pušten 2011. godine, dug je 32 kilometra. Jedna naftna kompanija u Republici Srpskoj je prije pet godina pokrenula inicijativu za izgradnju i korišćenje odmorišta "Lužani", a Vlada Srpske je 3. septembra 2015. godine raspisala javni poziv za dodjelu koncesije. Međutim, u predviđenom roku od 60 dana nije pristigla nijedna ponuda, te je postupak za dodjelu koncesije tada poništen. Novi tender za dodjelu koncesije na toj lokaciji raspisan je 2018. godine na inicijativu kompanije "Super petrol", koja se jedina prijavila i ispunila sve propisane uslove.

Za korišćenje koncesije, koja se dodjeljuje na period od 30 godina, koncesionar se obavezao da će plaćati koncesionu naknadu. Ona se sastoji od jednokratne naknade za ustupljeno pravo korišćenja u iznosu od 134.473 KM i naknade u iznosu od dva odsto od ukupnog godišnjeg prihoda ostvarenog obavljanjem koncesione djelatnosti.

Sadržaji

Prema planu investitora, vozači će na autoputu Banjaluka - Gradiška u mjestu Lužani s obje strane imati prostor za predah. Planirano je da s obje strane autoputa budu izgrađene benzinske stanice, restorani, zatim punjači za električna vozila, auto-praonice, parkinzi, te sadržaji za djecu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana