Izbori oborili strana ulaganja za 61,5 miliona

Marijana Miljić
Izbori oborili strana ulaganja za 61,5 miliona

Banjaluka - Direktne strane investicije u prvom kvartalu ove godine u BiH iznosile su 219,7 miliona maraka, što je pad za 28 odsto u odnosu na isti kvartal prošle godine.

Pokazuju to preliminarni podaci Agencije za unapređenje stranih investicija u BiH (FIPA). Ti pokazatelji govore nam da stranci ponovo bježe od ulaganja na domaćem tržištu iako je prošla godina bila jedna od najboljih sa 780 miliona KM direktnih stranih investicija.

- Dosadašnja praksa je pokazala da prvi kvartal skoro uvijek, izuzev prošle godine, uglavnom bilježi pad priliva stranog kapitala, dok drugo i treće tromjesečje imaju rast investicija. Treba imati na umu činjenicu da se ove godine održavaju izbori u BiH i da strani investitori pomno prate politička dešavanja u zemlji, ispituju teren zbog zapaljive političke retorike, čiji je cilj pridobijanje glasača. Izborna godina i zapaljiva politička retorika uvijek utiču na dinamiku investicija u zemlji i strani investitori su oprezniji i odgađaju donošenje odluka o investiranju i realizaciji projekata do okončanja izbora - istakli su u FIPA.

Naglasili su da su novi investitori koji tek dolaze u BiH dobro obaviješteni o političkim turbulencijama u zemlji i oni u izbornoj godini samo prikupljaju informacije o potencijalima, analiziraju i obilaze teren za buduće investicije.

- Takođe, u izbornoj godini primat se daje političkim temama, a ne ekonomskim, tako da ćemo mi biti zadovoljni ako zabilježimo priliv stranih ulaganja na nivou četvorogodišnjeg prosjeka - naveli su u FIPA.

Sa njihovim stavom slažu se i ekonomisti koji navode da će definitivno biti nastavljen dalji pad stranih ulaganja u BiH.

  • Domaće tržište ima trend smanjenja inostranih ulaganja u posljednjoj deceniji, ako izuzmemo 2017. godinu. Izbori će svakako ove godine uticati na dodatni pad stranih ulaganja, ali, generalno, mi imamo vrlo mala inostrana ulaganja jer politička situacija u zemlji odbija investitore. Oni svoj novac ne žele da ulažu tamo gdje je nesigurno, a to je trenutno tržište BiH - kazao je član Udruženja ekonomista RS SWOT Predrag Duduković i dodao da BiH može privući strane investitore samo ako napravi zaokret u politici te da rastereti preduzeća velikog broja nameta koje plaćaju.

Ulaganja po djelatnostima

Prema preliminarnim podacima FIPA, najveće strane investicije lani su zabilježene u djelatnostima proizvodnje baznih metala i to u iznosu od 48,8 miliona maraka.

- Zatim slijedi trgovina na veliko, osim trgovine motornim vozilima gdje su strane investicije iznosile 31 milion maraka, dok se na trećem mjestu nalazi poslovanje sa nekretninama u koje je uloženo 9,4 miliona KM - naveli su u FIPA.

Zemlje iz kojih je stiglo najviše investicija u prvom kvartalu (u KM)

* 57,6 miliona - Švajcarska

* 19,8 miliona - Hrvatska

* 6,5 miliona - Velika Britanija

* 5,6 miliona - Ujedinjeni Arapski Emirati

* 5 miliona - Holandija

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana