Iz Kine stigla roba vrijedna 194 miliona KM

Danijela Bajić
Iz Kine stigla roba vrijedna 194 miliona KM

BANjALUKA - Na domaće tržište je za pet i po mjeseci ove godine, prema podacima Uprave za indirektno oporezivanje (UIO) BiH, iz Kine stigla roba vrijedna oko 194 miliona KM.

Tokom prošle godine u BiH je, ističu u UIO, uvezena kineska roba teška 111 miliona kilograma, u vrijednosti od 477,74 miliona KM.

Ove, kao i prethodnih godina, iz najmnogoljudnije zemlje svijeta najviše su stizale razne vrste repromaterijala, električni aparati, a nije manjkalo ni tekstila i obuće, te igračaka.

Potpredsjednik Spoljnotrgovinske komore BiH Nemanja Vasić kaže za “Glas Srpske” da domaći privrednici zbog povoljnih cijena često pribjegavaju sirovini iz Kine, a i stanovnici BiH su u velikoj mjeri naklonjeni njihovim proizvodima poput igračaka i garderobe.

S druge strane, kaže Vasić, vrijednost uvezene robe sa Dalekog istoka dobrim dijelom odnosi se i na kineske kompanije koje su započele neku investiciju u BiH.

- Kineski investitori, koji u BiH grade puteve, mostove i razne objekte, uglavnom koriste svoje proizvode i sirovinu. Za razliku od drugih kompanija sa Zapada koje grade kod nas i koje se oslanjaju na naš materijal i domaću radnu snagu, Kinezi u velikom procentu koriste svoje resurse - tvrdi Vasić.

Izvršna direktorica Udruženja građana “Oaza” Trebinje Nedeljka Neška Ilijić kaže da je zbog niske cijene kineska roba oduvijek bila popularna među stanovnicima BiH.

- Međutim, interesovanje za kupovinu ne samo kineske nego i robe iz drugih zemalja u BiH je mnogo manje, jer je zbog silnih problema u proteklom periodu smanjena i kupovna moć stanovnika - kazala je Ilijićeva i dodala da potrošači, kad je u pitanju roba iz Kine, najviše kupuju garderobu, jer je dosta jeftinija u odnosu na proizvode iz ostalih zemalja.

Prema riječima ekonomiste Zorana Pavlovića, na uvoz robe iz Kine, kao i drugih zemalja, svakako su uticale pandemija i otežavajuće okolnosti koje je donijela.

- Stanovnici BiH su u pandemiji postali mnogo siromašniji, pa je i potražnja za robom mnogo manja nego što je to bilo prije nekoliko godina - tvrdi Pavlović.

Blokade

Ekonomisti ističu da na plasman robe iz Kine širom svijeta, pa tako i u BiH, utiču i blokade pomorskih ruta, poput one krajem marta ove godine kada je u Sueckom kanalu danima bio zaglavljen džinovski teretni brod i nekoliko stotina manjih.

- To je poremetilo kompletan sistem snabdijevanja i dopremanja robe - rekao je Zoran Pavlović.

Novi problemi pojavili su se ovih dana, kada su vlasti u južnoj kineskoj provinciji Guangdong, u kojoj su smještene neke od najprometnijih svjetskih kontejnerskih luka, otkazale letove i obustavile trgovinu duž obale da bi stavile pod kontrolu brzi rast broja zaraženih virusom korona, uzrokujući zaostatak u otpremi koji bi mogao potrajati mjesecima.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana