Istorijski poslovni korak za Optima Grupu i Rafineriju nafte Brod

G.S.
Istorijski poslovni korak za Optima Grupu i Rafineriju nafte Brod

Prvi tanker bitumena koji je ikad uplovio u Jadransko more stigao je iz Italije u luku u Splitu brodom Iver Beauty.

Isporučena je prva količina od 5.200 tona bitumena i ovo je prvi put da se ovakva jedna isporuka vrši na Jadranskom moru, za čije potrebe je Optima Grupa zajedno sa partnerom i stručnjacima iz Rafinerije nafte Brod i luke Split nabavila i instalirala opremu za direktan pretovar bitumena iz tankera u autocisterne.

Riječ je o najsavremenijoj opremi u jugoistočnoj Evropi i šire koja ima mogućnost da direktno podiže iz tankera bitumen sa temperature od 160 stepeni i da ga natovara u autocisterne. Oprema je instalirana i dugoročno će se nalaziti u luci Split i u narednom periodu ovo je jedino mjesto sa kojeg će se sa mora snabdijevati tržište bitumenom. Od prestanka rada Rafinerije nafte Brod  na tržištu se stvorio određeni deficit bitumena koji smo mi ovim putem uspjeli da zatvorimo. Imamo stabilno snabdijevanje, proizvod je evropskog porijekla i ovim ćemo odgovoriti na sve zahtjeve tržišta – istakao je Aleksandar Ivanković, komercijalni direktor Optima Grupe.

Optima Grupa napravila je veliki poslovni korak u vremenu otežanog  snabdijevanja robe obezbijedivši  5.200 tona bitumena, čija upotreba je neophodna u izradi saobraćajne infrastrukture. Prvi put u istoriji naftne industrije, tanker dužine 110 metara i širine 18 metara, koji nosi teret do 6.000 tona uplovio je u luku Split. Za istovar i otpremu ukupne količine potrebno je 210 autocisterni.

Otprema se vrši na 4 tržišta, BiH, Crne Gore, Hrvatske i Slovenije, gdje će količina  od 5.200 tona bitumena biti transportovano za 7 dana. Odatle će ovaj naftni derivart biti disitribuisan na naše i tržišta regiona i  Evropske Unije . Za dvadeset dana stiže novi tanker sa novom količinom bitumena, a posljednja isporuka za ovu godinu planirana  je u decembru.

Bitumen  je smola na bazi nafte, koja predstavlja osnovni hidroizolator poslovnih objekata, stambenih zgrada i saobraćajne infrastrukture. Tačka topljenja bitumena je 140-160 stepeni i da bi se doveo u tečno stanje pogodno za upotrebu, neophodno je da se zagrije kako bi se pretvorio u smolu koja se može premazivati po površini.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana