IRB RS će biti reorganizovan do marta 2019.

Marijana Miljić
IRB RS će biti reorganizovan do marta 2019.

Banjaluka - Investiciono razvojna banka (IRB) RS biće reorganizovana, a način na koji će to biti učinjeno definisaće Vlada RS aktima koje će donijeti krajem ove i početkom iduće godine.

Reorganizacija IRB-a jedan je od uslova iz proširenog aranžmana BiH sa Međunarodnim monetarnim fondom (MMF) koji su vlasti RS i FBiH definisale u pregovorima sa tom međunarodnom finansijskom institucijom.

Rezidentni predstavnik MMF-a u BiH Francisko Parodi rekao je da su se vlasti Srpske obavezale da će do kraja marta iduće godine izmijeniti Zakon o IRB-u.

- Cilj ovih reformi je usklađivanje mandata IRB-a sa najboljim međunarodnim praksama. Vlasti pažljivo razmatraju ovu reformu, posebno u pogledu toga kako razviti najbolji finansijski održiv biznis model za razvojnu banku - rekao je Parodi.

U Ministarstvu finansija RS naveli su da zajedno sa Svjetskom bankom duže od godinu rade na iznalaženju održivog finansijskog modela reforme IRB-a.

- Očekujemo dodatnu tehničku pomoć Svjetske banke, a tek nakon toga Vlada će krajem godine usvojiti stratešku izjavu kojom će biti definisani jasni strateški pravci daljeg razvoja IRB-a. Nakon toga uslijediće izrada novog zakona. Tu aktivnost očekujemo početkom 2019. godine - kazali su u Ministarstvu finansija.

Pojasnili su da će strateškom izjavom biti definisan model reforme IRB-a i da će nakon toga pisanje samog zakona biti čisto tehnički posao.

- Ni Svjetska banka još nije sigurna u finansijsku održivost nekoliko modela koje su predložili i zato nam je potrebno dodatno vrijeme, što je prihvatio i MMF, jer su početni rokovi bili vezani za ovu godinu - naveli su u Ministarstvu finansija RS.

Promjene u IRB-u je početkom godine najavila i premijerka Srpske Željka Cvijanović, koja je rekla da razmatraju način na koji bi banka trebalo da bude reorganizovana.

- O tome će se nastaviti razgovarati kako bi se omogućila veća stabilnost, bolja organizovanost i eventualno restrukturiranje IRB-a - kazala je tada Cvijanovićeva.

IRB je osnovan 6. decembra 2006. godine i u 100-odstotnom je vlasništvu RS. Njegovi strateški ciljevi su podsticanje investicija i podrška razvoju u Srpskoj. Uloga IRB-a ogleda se i u profesionalnom i efikasnom upravljanju imovinom RS, koja je formalno-pravno registrovana u šest fondova.

IRB: Stojimo na raspolaganju

U IRB RS su rekli da znaju da bi banka trebalo da bude reorganizovana, ali da još nisu dobili akcioni plan kako bi to trebalo da bude urađeno.

- Za to je zaduženo Ministarstvo finansija RS, a mi im za sve potrebne informacije i pomoć stojimo na raspolaganju - kazali su u IRB-u.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana