Investitore “love” brzinom i olakšicama

Milijana Latinović
Investitore “love” brzinom i olakšicama

BANjALUKA - Jači razvoj, veći priliv investicija iz inostranstva i nova radna mjesta samo su neke od prednosti koje opštinama i gradovima u Srpskoj donosi sertifikat o povoljnom poslovnom okruženju, a koji je, sa druge strane, ulagačima pokazatelj efikasne lokalne administracije i povoljne investicione klime.

Prema podacima Privredne komore RS, koja je Tehnički sekretarijat za sprovođenje programa sertifikacije u Srpskoj, BFC SEE imaju Banjaluka, Bijeljina, Prijedor, Gradiška, Teslić, Novi Grad, Brod, Prnjavor, Laktaši, Doboj, Zvornik i Kotor Varoš. Opštine koje se uključe u program stiču mogućnost da se pozicioniraju u odnosu na najnaprednije lokalne samouprave u jugoistočnoj Evropi i obezbijede značajnu podršku nacionalnih i međunarodnih institucija i donatora.

Potvrđuju to i u Laktašima, naglasivši da lokalna administracija na ekspeditivan, transparentan i efikasan način rješava sva pitanja u vezi sa ulaganjima u privredu.

- To se prije svega odnosi na obezbjeđenje regulacionih planova, izdavanje lokacijskih uslova i građevinskih dozvola. Prepoznati smo kao jedna od najefikasnijih lokalnih zajednica. Nekoliko naših kompanija dobilo je međunarodna donatorska sredstva isključivo zato što posluju na području Laktaša, opštine sa povoljnim poslovnim okruženjem - rekao je načelnik te opštine Miroslav Bojić. Naglasio je da je za unapređenje privrede ključno formiranje poslovnih zona u Laktašima, gdje okosnicu privrednog razvoja čine metalna industrija, poljoprivreda i jednim dijelom drvoprerađivačka industrija.

Da investitori radije biraju lokalne zajednice koje imaju sertifikat o povoljnom poslovnom okruženju potvrđuje i gradonačelnik Prijedora Dalibor Pavlović.

- To je potvrda da je grad spreman da izađe u susret investitoru i olakša proces pokretanja proizvodnje. Drvoprerada, metalna industrija i rudarstvo čine okosnicu razvoja naše privrede. Najviše investitora je iz Njemačke i Slovenije, a u toku su pregovori i sa jednim investitorom iz Italije koji planira kupiti 40.000 kvadrata zemljišta i zaposliti oko 200 radnika - rekao je Pavlović. Dodao je da je sertifikat samo potvrdio da je gradska administracija na dobrom putu kada je osnovala radnu grupu za investicije koja se sastaje u roku od 24 časa kada potencijalni investitor izrazi želju za ulaganjem na području tog grada.

Prvi čovjek Kotor Varoša Zdenko Sakan rekao je za “Glas Srpske” da je u Kotor Varošu 5.500 zaposlenih, od čega čak 3.000 u kožarsko-prerađivačkoj industriji.

- Osim obućarskog sektora, u našoj opštini uspješno posluju i dvije fabrike iz oblasti mašinske industrije, svjetskog ranga, te drvna industrija i građevinska preduzeća. Osim toga, tu je i fabrika za proizvodnju najlon čarapa koja pokriva tržište BiH - rekao je Sakan, dodavši da je nedostatak radne snage i zemljišta u vlasništvu opštine kočnica na putu još većeg privrednog razvoja.

Modriča

U proces sertifikacije lokalnih samouprava sa povoljnim poslovnim okruženjem BFC SEE ušla je i Modriča. Pred ovom opštinom je ispunjavanje zahtjeva standarda kroz deset kriterijuma i više od 60 potkriterijuma za unapređenje kvaliteta usluga i informacija koje jedinice lokalne samouprave pružaju privrednicima i stranim investitorima.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana