Ilija Šetka, generalni direktor “Banjalučke pivare”: Novo “banjalučko pivo” osvojilo nepca potrošača

Anita Janković Rečević
Ilija Šetka, generalni direktor “Banjalučke pivare”: Novo “banjalučko pivo” osvojilo nepca potrošača

Prve reakcije potrošača na novo “banjalučko pivo”, koje nosi duh davnih vremena, su sjajne i iako sam tokom svoje dugogodišnje karijere mnogo puta učestvovao u lansiranju novih proizvoda i brendova na tržište nikada nisam bio svjedok tako dobrih komentara kao sada.

Istakao je ovo u intervju za “Glas Srpske” generalni direktor “Banjalučke pivare” Ilija Šetka naglasivši da su ponosni na novi brend “banjalučko pivo”, koje su predstavili početkom juna. 

- Tradicionalna receptura nosi duh stare Banjaluke i davnih vremena, od pre nekoliko decenija, kada se ovo pivo proizvodilo u “Banjalučkoj pivari”, a  savremen izgled i dizajn ga sada čine svežim i privlačnim za nove potrošače. Nadam se da će novi brend “Banjalučke pivare” zadovoljiti ljubitelje piva širom Srpske i da će zajedno sa “nektarom” biti najomiljenije pivo na ovim prostorima - rekao je Šetka.

GLAS: O kakvom se konkretno pivu radi i da li je novo “banjalučko pivo” već stiglo na police marketa širom BiH?

ŠETKA: Radi se o fantastičnom pivu, svetlom lageru koji se odlikuje kvalitetom usled korištenja isključivo prirodnih sastojaka, a karakteriše ga prijatna gorčina, postojana gusta pena i privlačan izgled pakovanja. Banjalučko pivo” je već stiglo u najveći broj marketa i prve reakcije su zaista sjajne. Ljudima se sviđa pivo i to je najbitnije. Mnogima se dopao autentičan izgled pakovanja kao i ispis brenda na ćirilici, dok drugi komentarišu da su zadovoljni ukusom i prijatnom gorčinom. Prije nekoliko dana smo imali priliku da ugostimo i gradonačelnika Banjaluke Igora Radojičića da proba “banjalučko pivo”. Namjera nam je bila da time damo na značaju učvršćivanju, ionako snažne veze između grada i pivare sa tradicijom dugom više od 150 godina. Veoma mi je drago što se “banjalučko pivo”  dopalo gradonačelniku.

GLAS: Šta je sa izvozom, da li ste preduzeli konkretne korake kako bi novo “banjalučko pivo”, kao i prepoznatljivi “nektar”, bolje plasirali na tržište Srbije i drugih zemalja?

ŠETKA: Pored plasmana novog proizvoda “banjalučkog piva” u cilju jačanja naše pozicije i širenja distribucije proizvoda “banjalučke pivare” na tržište Srbije osnovali smo firmu “Banjalučka pivara d.o.o. Srbija”. Mislim da smo prva kompanija iz Srpske koja će ambiciozno i profesionalno pristupiti osvajanju velikog tržišta Srbije. Mnogo se priča o tome kako pivare iz Srbije i Hrvatske osvajaju tržište RS, a ja ne želim samo da se žalimo i igramo bunker odbranu, već da krenemo u kontranapad. Verujem da “nektar” i “banjalučko pivo” mogu kvalitetom i originalnošću parirati pomalo zastarelim i dosadnim brendovima koji su tamo lideri na tržištu. Jedno je sigurno, Beograđanima i Novosađanima se jako sviđa “nektar”, a o “Banjalučkoj pivari” se već priča u celom regionu.

GLAS: Na poziciji generalnog direktora “Banjalučke pivare” ste oko osam mjeseci, kakva ste iskustva donijeli u kompaniju?

ŠETKA: Više od deset godina sam radio u industriji piva za najveću svetsku kompaniju ABInBev, nekadašnji Interbrenj. “Apatinsku pivaru” sam vodio kroz rekordne godine između 2008. i 2013. i svakako donosim veliko znanje i iskustvo rada u  velikoj kompaniji, ali sa druge strane uživam u činjenici da je “Banjalučka pivara” nezavisna, to jest nije deo velike multinacionalne korporacije. To nam omogućava da se veoma lako i brzo prilagođavamo tržištu i željama potrošača. “Nektar pivo” i “banjalučko pivo” su piva koja izlaze iz nezavisne pivare i prilagođena su mentalitetu i navikama naših kupaca. Brendovi iz multinacionalnih kompanija su prilagođeni globalnom tržištu i pod konstantnim pritiskom da se proizvode sa što manjim troškom.   

GLAS: “Banjalučka pivara” je jedna od najvećih kompanija na ovim prostorima, u kakvom stanju ste zatekli preduzeće i kakvi su poslovni planovi u bližoj budućnosti? 

ŠETKA: “Banjalučka pivara” je jedina domaća pivara u Srpskoj, i jedna od najvećih kompanija u prehrambenoj industriji BiH koja zapošljava oko 300 radnika. Brend “nektar” je omiljeni i najprodavaniji brend ljubitelja piva u BiH i sa više od 40 miliona prodatih litara na godišnjem nivou je zadržalo lidersku poziciju u konkurenciji velikih multinacionalnih brendova piva. Pored toga, najviši standardi sirovina i kvaliteta, kao i najsavremenija tehnologija proizvodnje prepoznati su i izvan granica BiH, pa je “nektar” u toku 2019. godine povećao prodaju u izvozu u zemlje regiona za više od 30 odsto. Verujem da je to samo početak širenja u region. Ove godine je pandemija uticala na poslovanje, ali plasmanom novog bredna i dolaskom ljepšeg vremena nadam se da ćemo vratiti prodaju na uobičajeni nivo.

GLAS: Krajem prošle godine najavili ste novi model poslovanja “Banjalučke pivare” koji za cilj ima širenja tržišta u čvršću lidersku poziciju. Kako napreduju te poslovne aktivnosti?

ŠETKA: Banjalučka pivara je kroz novi model poslovanja izvršila sistemsko unapređenje proizvodnje i poslovanja uz odlučnost da se još više posvetimo inovacijama i osvajanju novih tržišta. Pored “banjalučkog piva”, napravili smo dogovor o uvozu i distribuciji brendova čuvene japanske “Asahi grupacije”, tako da ćemo za otprilike nedelju dana u asortimanu pivare imati poznate svetske brendove piva kao što su italijanski “Peroni” kao i super premijum brend “Nastro Azzuro”, holandski “Grolsch” i japanski “Asahi”. Ovim upotpunjujemo asortiman “Banjalučke pivare”, a potrošačima donosimo poznata svetska piva kao novost na tržištu. “Banjalučka pivara” jeste mala na globalnom nivou, ali je pivara sa tradicijom dugom blizu 150 godina, i najmodernijom opremom za proizvodnju piva vrhunskog kvaliteta. U posljednje tri godine u mašine i komercijalnu opremu uloženo je više od 20 miliona KM, a plan je da se investicije nastave i u narednom periodu. Fokus novih investicija biće i dalje na širenju kapaciteta, kako bi “nektar” brend ispunio sve veću tražnju koju ima i van BiH, kao i na razvoju novih proizvoda i inovacijama kao stubu daljeg rasta.

Epidemija

GLAS: Kako se epidemija virusa korona odrazila na poslovanje “Banjalučke pivare”?

ŠETKA: Kao i većina drugih firmi, imali smo veliki pad prometa. Očekujem da se tržište polako stabilizuje, ali verujem da ćemo do kraja godine osećati ekonomske posledice pandemije. Najbitnije je da smo doneli odluku da ne otpuštamo radnike niti smanjujemo plate, a internim merama zaštite sačuvali smo zaposlene od virusa. Donirali smo i 20.000 maski trgovcima kao vid podrške u zaštiti od virusa korona, jer smo procenili da su oni pored medicinara prvi na liniji izloženosti i da bez njih ne bismo mogli normalno funkcionisati. Verujem da će “Banjalučka pivara” i brend “nektar” izaći iz pandemije bez drugih posledica izuzev velikog pada poslovnog prihoda i slabijih rezultata. Nadam se da ćemo, nakon što se stanje normalizuje, brzo nastaviti sa svim planiranim aktivnostima na tržištu, te relativno skoro vratiti proizvodnju na uobičajeni nivo.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana