Građani popili 74 miliona kilograma kafe

Milijana Latinović
Građani popili 74 miliona kilograma kafe

BANjALUKA - BiH je za tri godine uvezla skoro 74 miliona kilograma kafe, mahom iz Brazila, što potvrđuje da kafa i dalje zauzima visoko mjesto na listi toplih napitaka među stanovnicima ove zemlje.

Prema podacima Uprave za indirektno oporezivanje (UIO) BiH za tri godine na kafu iz uvoza potrošeno je više od 337 miliona maraka.

U UIO BiH navode da je tokom 2017. godine u BiH stiglo 24,05 miliona kilograma kafe,  vrijednosti 121,85 miliona maraka, dok je 2018. uvezeno 24,97 miliona kilograma sirovine za najpopularniji topli napitak koja je plaćena 112,26 miliona maraka.

Podaci UIO BiH pokazuju da je tokom prošle godine na domaće tržište stiglo 24,94 miliona kilograma kafe, vrijednosti 103,60 miliona maraka.

Najviše kafe na domaće tržište u prošloj godini stiglo je iz Brazila, Italije, Indije, Vijetnama i Ugande.

Izvršna direktorica Udruženja za zaštitu potrošača “Don” iz Prijedora Murisa Marić kaže za “Glas Srpske” da je odavno poznato da su građani BiH veliki ljubitelji kafe.

- Smatram da je uvezena količina ipak prevelika i da samo još jednom potvrđuje da je naše društvo potrošačko - rekla je Marićeva.

Dodala je da mnogi proizvođači manipulišu sa ambalažom i gramažom kafe i time dodatno zbunjuju kupce.

- Na rafovima u marketima možete kupiti i kafu od 500 i od 375 grama u identičnom pakovanju. Mnogi ne obraćaju pažnju na to i čak ne primijete šta su kupili dok ne donesu kući - rekla je Marićeva i apelovala na potrošače da vode računa o rokovima trajanja, ali i o sastavu kafe koji je ispisan na ambalaži. Ona tvrdi da se razne mješavine prodaju po cijeni čiste kvalitetne kafe.

- Na pojedinim pakovanjima kada pročitate vidjećete da je svega više u tom proizvodu nego kafe - rekla je Marićeva.

Ekonomisti ističu da je BiH u samom vrhu zemalja koje su na listi najvećih potrošača kafe.

- Kod nas se odomaćio običaj da najvažnije poslove sklapamo u kafanama, a kafa je u svemu tome nezaobilazan napitak. To potvrđuje i podatak o količini uvezene kafe na domaće tržište i ukoliko ne dođe do prevelikog odliva stanovništva iz BiH taj trend biće nastavljen i u budućnosti - rekao je ekonomista Zoran Pavlović.

Za pravljenje mnogima omiljenog napitka uzgajaju se dvije vrste kafe, arabika i robusto. Kafa arabika dominira na svjetskim plantažama i obuhvata od 75 do 80 odsto ukupne proizvodnje. Poznavaoci kafe ističu da je osnovna razlika između ove dvije vrste u ukusu, odnosno arabika sadrži jedan i po odsto kofeina, dok je robusto gotovo duplo jača.

Ugostitelji

Predsjednik Udruženja radnika ugostiteljstva i turizma RS Željko Tatić kaže za “Glas Srpske” da je evidentno da je potrošnja kafe porasla i u ugostiteljskim objektima.

- Od kilograma kafe u ugostiteljskim objektima pripremimo oko 120 šoljica kafe. Koliko je kafa značajna za opstanak ugostiteljstva potvrđuje podatak da sve više ugostitelja otvara kafeterije  - rekao je Tatić.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana