Gorivo u Srpskoj pojeftiniće nakon što rafinerije u okruženju spuste cijene

Srna
Gorivo u Srpskoj pojeftiniće nakon što rafinerije u okruženju spuste cijene

BANjALUKA - Gorivo na benzinskim pumpama u Republici Srpskoj moglo bi pojeftiniti tek nakon što rafinerije u okruženju spuste cijene, a distributeri potroše sadašnje zalihe, ocijenio je za sekretar Grupacije za promet naftom i naftnim derivatima pri Privrednoj komori Srpske Zoran Berak.

- S obzirom na činjenicu da je Saudijska Arabija počela naftni cjenovni rat sa Rusijom, smanjivši drastično svoje prodajne cijene i povećavši proizvodnju nafte i naftnih derivata, došlo je do drastičnog pada cijena sirove nafte na svjetskom tržištu na oko 30 dolara po barelu - rekao je Berak.

Berak je ocijenio da će ovakav pad uticati i na smanjenje cijena goriva u Republici Srpskoj.

- Tek je danas došlo do pada cijena sirove nafte i potrebno je malo vremena da budu kreirane nove rafinerijske cijene nafte i naftnih derivata - kaže Berak.

On je rekao da nameti sadržani u svakom litru goriva i dalje premašuju jednu maraka, što utiče na krajnju cijenu goriva na benzinskim pumpama.

Berak napominje da su to akciza 0,30 KM, taksa za puteve 0,15 KM, taksa za auto-puteve 0,25 KM i porez na dodatu vrijednost (PDV).
Cijene nafte na svjetskom tržištu jutros su pale za oko 30 odsto nakon što je Saudijska Arabija donijela odluku da smanji prodajnu cijenu i odredi planove za povećanje dnevne proizvodnje od narednog mjeseca.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana