Goran Bobar, vršilac dužnosti direktora APIF-a: Registar o sefovima podrška u borbi protiv kriminala

Anita Janković Rečević
Goran Bobar, vršilac dužnosti direktora APIF-a: Registar o sefovima podrška u borbi protiv kriminala

BANjALUKA - Značaj podataka kojima raspolaže Agencija za posredničke, informatičke i finansijske usluge (APIF) RS nemjerljiv je za institucije i poslovnu zajednicu, a dodatnu uslugu uskoro će pružiti sudovima i organima nadležnim za borbu protiv kriminala i sprečavanje pranja novca, jer je u pripremi registar koji će objediniti informacije o sefovima.

Vršilac dužnosti direktora APIF-a Goran Bobar pojašnjava da su na osnovu izmjena i dopuna Zakona o unutrašnjem platnom prometu RS ove godine dobili i 11. registar, koji se odnosi na sefove pravnih i fizičkih lica u Srpskoj, a čija je priprema u toku.

- Sam registar je zatvorenog tipa i pristup podacima koji se budu upisivali kroz njegove baze biće omogućen uskom krugu ovlašćenih korisnika, tačnije sudovima, organima nadležnim za borbu protiv organizovanog kriminala i korupcije te sprečavanja pranja novca i finansiranja terorističkih aktivnostima - pojasnio je Bobar.

Dodao je da su podaci APIF-a građanima i institucijama Srpske trenutno dostupni kroz deset registara, počevši od onog o finansijskim izvještajima, računima poslovnih subjekata, poljoprivrednih gazdinstava, stare devizne štednje pa sve do registra javnih preduzeća.

- Riječ je o jedinstvenim bazama podataka na prostoru Srpske koji predstavljaju polaznu osnovu prilikom kreiranja strateških analiza, razvojnih i strateških dokumenata, kako za potrebe Republike tako i za potrebe institucija na lokalnom nivou - istakao je Bobar.

S ciljem da bude uspostavljena jedinstvena tačka pristupa ažurnim i pouzdanim informacijama, Bobar kaže da APIF planira da preraste u Centralni registar RS.

- To je u opštem interesu za sve republičke organe i institucije, privredu i građane. Prve korake smo već načinili i formirali interresornu radnu grupu koja će biti operativno tijelo, a čiji su članovi, između ostalog, kolege iz Agencije za privredne registre Srbije, jer su lideri u regionu kada je riječ o tom pitanju - naveo je Bobar i zahvalio Vladi RS što im je dala zeleno svjetlo da započnu proces transformacije u Centralni registar RS, koji će biti obiman posao.

APIF je i dio regionalnog portala privrednih registara “Bifideks”, zahvaljujući kojem lokalni privrednici postaju vidljivi u jugoistočnoj Evropi, a imaju i šansu da sami traže poslovne partnere i uporede svoje poslovanje sa drugima privrednim subjektima iz regiona.

- Na čelu sam Upravnog odbora te platforme koja raspolaže statusnim i finansijskim podacima za više od 1,5 miliona pravnih i fizičkih lica iz RS, Srbije, Crne Gore, Sjeverne Makedonije i Albanije - navodi Bobar.

On je dodao da je u Srpskoj od 2015. godine, od kada je uspostavljen jedinstven informacioni sistem za registraciju poslovnih subjekata osnovano 6.309, od čega samo u ovoj godini 724 poslovna subjekta.

- Privrednici koji započinju poslovanje u Srpskoj mnogo brže dolaze do rješenja o registraciji, jer smo znatno skratili vrijeme i broj procedura - kategoričan je Bobar.

Važnost

Goran Bobar kaže da je važnost APIF-a u društveno-ekonomskom sistemu potvrdila i Prva poslovna konferencija, koja je okupila oko 200 učesnika.

- APIF je prepoznat kao bitan faktor, a i sama njegova uloga u procesu dosadašnjih privrednih reformi, kao javnog servisa Vlade RS i njenih ministarstva, republičkih organa i organizacija, lokalnih zajednica i svih građana - rekao je Bobar.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana