Globalna recesija poljuljala domaću privredu

Milijana Latinović
Globalna recesija poljuljala domaću privredu

Banjaluka - Republika Srpska je za osam mjeseci ove godine zabilježila pad izvoza za 2,3 odsto, dok je uvoz smanjen za 9,4 odsto u odnosu na isti period lani, što prema riječima privrednika, pokazuje da je globalna recesija poljuljala i domaću privredu.

Globalna recesija poljuljala domaću privredu

Prema podacima Republičkog zavoda za statistiku, vrijednost robne razmjene Srpske sa inostranstvom od januara do kraja avgusta ove godine iznosila je 5,528 milijardi maraka, od čega na izvoz otpada 2,390 milijardi KM, a na uvoz 3,137 milijardi maraka.

Statistika pokazuje da je spoljnotrgovinski deficit u tom periodu iznosio nešto više od 746 miliona maraka, te da je pokrivenost uvoza izvozom bila 76,2 odsto. 

Za osam mjeseci najveći pad izvoza zabilježen je u prerađivačkoj industriji, gdje je za osam mjeseci izvezena roba vrijedna 2,045 milijardi maraka, što je za oko 33 miliona KM manje u odnosu na isti period prošle godine.

Prerađivačku industriju prati i sektor energije čija je vrijednost izvoza za osam mjeseci iznosila 19,08 miliona maraka, što je za oko 15 miliona KM manje u odnosu na isti period prošle godine. 

Prema podacima Zavoda za statistiku povećanje izvoza zabilježeno je u sektoru poljoprivrede, šumarstva i ribolova.

Vrijednost proizvoda iz tog sektora koji su za osam mjeseci ove godine plasirani na inostrana tržišta iznosila je 83,9 miliona KM, što je za oko 3,3 miliona više u odnosu na isti period 2018. godine. 

Potpredsjednik Privredne komore RS Mihajlo Vidić kaže da su negativni trendovi iz prva dva kvartala ove godine nastavljeni i u trećem.

- Nije dobro što je došlo do pada izvoza, to sigurno pokazuje slabiju konkurentnost naših proizvoda na inostranim tržištima, a dobrim dijelom takav rezultat je posljedica i velikog odliva radne snage iz naše Republike. Osim toga početak globalne recesije se i te kako odražava i na stanje privrede u Srpskoj - istakao je Vidić za “Glas Srpske”. 

Naglasio je da je pod hitno potrebno nastaviti sa sprovođenjem mjera za zadržavanje stručne radne snage na ovim prostorima i dodao da je potrebno osvajati nova tržišta.

Potpredsjednik Udruženja mladih ekonomista RS Srđan Udovičić kaže da pad uvoza znači da se građani sve više okreću kupovini domaćih proizvoda.  

- Imajući u vidu da je u proteklom periodu došlo do rasta plata u Srpskoj, a s obzirom da je uvoz smanjen, postoje naznake da su taj rast plata građani usmjerili na kupovinu domaćih proizvoda, što mi u udruženju stalno ističemo kao jednu od najbitnijih stvari za ekonomski rast i napredak RS - rekao je Udovičić i dodao da Srpska treba da poradi na poboljšanju konkurentnosti svojih proizvoda na inostranim tržištima te da se orijentiše na izvoz gotovih proizvoda, a ne sirovine.
 

Spoljnotrgovinska razmjena za osam mjeseci ove godine

Pad izvoza   2,3 %
Pad izvoza   9,4 %

 

Partneri

Prema podacima Republičkog zavoda za statistiku Srpska je za osam mjeseci ove godine najviše proizvoda izvezla u Italiju, Srbiju, Hrvatsku Sloveniju i Njemačku.

Najviše robe na domaće tržište stiglo je iz Srbije, Italije, Njemačke, Kine i Slovenije. 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana