Gavran: Pomoći proširenju izvoznih tržišta

Srna
Gavran: Pomoći proširenju izvoznih tržišta

SARAJEVO - Vlast u BiH trebala bi olakšati uslove poslovanja i pomoći domaćoj privredi da bude konkurentnija i proširi izvoz na veći broj tržišta, kako bi lakše podnijela privremenu krizu i pad tražnje na tržištima poput njemačkog, izjavio je Srni ekonomski analitičar Igor Gavran.

Osvrćući se na podatak da je njemačka ekonomija ušla u recesiju, Gavran je podsjetio da je koncentracija izvoza BiH na tržištu EU i regiona, te istakao da to privredu zemlje čini jako osjetljivom na sve poremećaje na ovim tržištima.

Naglasio je da BiH već osjeća posljedice i da su ovakvi negativni pokazatelji u Njemačkoj doprinijeli i nedavnom padu izvoza iz BiH, jer je njemačko tržište jedno od ključnih, kao i da veliki broj kompanija sa njemačkim kapitalom i njemačkim kupcima posluje u zemlji.

Gavran je istakao da svako dalje produbljivanje krize u Njemačkoj ekonomiji sigurno može imati samo još teže posljedice na ovaj dio privrede BiH, te naveo da je u određenoj mjeri utješno da se stopa negativnog rasta umanjila i da to daje nadu kako bi barem do kraja godina Njemačka mogla izaći iz recesije.

-S obzirom na to da je usporavanje ekonomije očekivana posljedica antiinflatornog povećanja kamatnih stopa u evrozoni, te da su troškovi finansiranja poslovanja sada viši, a da se posljedice sankcija prema Rusiji i gubitka ovog tržišta za njemačku privredu nastavljaju, slijedi nastavak izazovnog perioda, tako da u EU, u najboljem slučaju možemo očekivati izlazak iz recesije, ali ne i značajniji ekonomski rast i razvoj - naveo je Gavran.

On smatra da nadležni u BiH trebaju istražiti i mogućnosti povećanja izvoza na rusko tržište koje sada ima ograničen pristup snabdijevanja iz ranijih izvora.

-Možda bi i neki domaći proizvođači koji tamo nisu mogli biti ranije konkurentni sada imali priliku za plasman, naravno, uz pažljivo planiranje i osiguravanje od rizika logističkih i financijskih prepreka, transport i platni promet prije svega - rekao je Gavran.

Njemačka ekonomija zabilježila je manji pad u prvom kvartalu ove godine u odnosu na prethodni tromjesečni period, zbog čega je ušla u recesiju, podaci su kancelarije za statistiku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana