Gas jeftiniji, gorivo miruje

Milijana Latinović
Gas jeftiniji, gorivo miruje

Banjaluka - Cijene gasa u Republici Srpskoj pale su za šest do osam feninga po litru, dok cijene ostalih naftnih derivata miruju i prema najavama naftaša, neće biti mijenjane u iduće tri sedmice, bez obzira na kretanja na svjetskom tržištu.

Cijene nafte na svjetskom tržištu konstantno rastu već četiri sedmice, pa je tako barel na londonskom tržištu prošle sedmice poskupio za 1,8 odsto i iznosio je 61,54 dolara, dok je na američkom tržištu barel poskupio za 2,6 odsto, na 56,62 dolara.

Sekretar Grupacije za promet naftom i naftnim derivatima pri Privrednoj komori RS Zoran Berak ističe za “Glas Srpske” da uprkos takvim kretanjima na svjetskom tržištu distributeri nafte i naftnih derivata u Srpskoj neće mijenjati svoje cijene u naredne tri sedmice.

- Samo u slučaju da nakon tri sedmice cijene nastave da rastu na svjetskom tržištu, distributeri će biti prinuđeni da povećaju cijene na benzinskim pumpama u RS - rekao je Berak.

Na pumpama “Krajinapetrola” u Banjaluci vozači za litar gasa izdvajaju 0,99 KM, umjesto dosadašnjih 1,07 KM, dok je za litar dizela potrebno izdvojiti 2,27 KM. Litar benzina 95 košta 2,26 maraka, dok se benzin 98 prodaje za 2,36 maraka.

Direktor “Krajinapetrola” Milovan Bajić kaže za “Glas Srpske” da za sada poskupljenja nema.

- Gas je pojeftinio prije nekoliko dana, a na to je više uticala konkurencija, nego ulazne cijene. Iako cijene nafte na svjetskom tržištu rastu, vjerovatno su rafinerije imale zaliha, tako da ne znamo kakve će cijene sutra biti. Ako cijene nafte nastave rasti u svijetu, logično je da će i kod nas doći do poskupljenja - istakao Bajić.

Gas je pao na 0,99 KM i na “Petrolovim” pumpama u Banjaluci, dok cijene ostalih naftnih derivata, kažu, nisu mijenjali duže vrijeme.

- Imamo jeftini i skuplji dizel, pa je cijena prvog 2,27 KM, dok ovaj drugi košta 2,35 KM po litru. Za litar benzina 95 potrebno je izdvojiti 2,25 maraka, a benzin 98 nemamo. Ne očekujemo promjene u skorije vrijeme - istakli su na jednoj od “Petrolovih” pumpi.

Vijest o pojeftinjenju najviše je obradovala vozače koji u svoje četvorotočkaše sipaju auto-gas.

- Svako pojeftinjenje dobro dođe, posebno ako je riječ o gasu i gorivu. Mjesečno trošim oko 50 litara gasa, što je sada oko 50 KM, a prije par dana, kada je gas bio skuplji, trebalo mi je nekoliko maraka više. Nije velika ušteda na mjesečnom, ali jeste na godišnjem nivou - rekla je Banjalučanka Ana Janković.

 

Odgovornost

Zoran Berak kaže da su domaći distributeri gorivo koje trenutno prodaju nabavili po povoljnijim cijenama od sadašnjih te da će zadržati trenutne cijene.

- Na ovaj način domaći distributeri pokazuju odgovornost prema svojim kupcima, koji u Republici Srpskoj i dalje nabavljaju najjeftnije gorivo u regionu i Evropi - rekao je Berak.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana