Gas iz Hrvatske stiže u Rafineriju Brod

Tanjug
Gas iz Hrvatske stiže u Rafineriju Brod

ZAGREB - Radovi na postavljanju gasovoda ispod rijeke Save koji treba da spoji Rafineriju nafte Brod, u Republici Srpskoj, na gasnu mrežu u Hrvatskoj, nastavljeni su uprkos protivljenju članova Predsjedništva BiH Željka Komšića i Šefika Džaferovića.

Krajem marta ove godine položene su cijevi, a do kraja maja izvođači radova za Kroduks trebalo bi da završe osposobljavanje gasovoda i time već od 1. juna omoguće Rafineriji operativnu i redovnu isporuku gasa iz Hrvatske, piše Večernji.hr.

Riječ je o dorektnom priključnom gasovodu kojim će Crodudž kao dobavljač gasa priključiti Rafineriju Brod kao krajnjeg kupca.

"Mi na ovom izuzetno složenom projektu radimo već pet godina. Uložili smo u njega nešto više od 32 miliona kuna (4,2 miliona evra), što su minimalna ulaganja s obzirom na ogromnu korist koju će on doneti", kaže Branko Radošević, direktor Kroduks Energetike.

Cijev gasovoda je prečnika 400 milimetara, može da radi pod pritiskom od 50 bara, a kapacitet je daleko veći od trenutnih potreba Rafinerije, navodi list.

Dalje podsjeća da je gasifikacija rafinerije projekat koji su 2017. dogovorili tadašnja hrvatska predsjednica Kolinda Grabar Kitarović i ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov. Rafinerija Brod je u većinskom vlasništvu ruske kompanije Zarubežnjeft. 

"Desetogodišnjim ugovorom obavezali smo se da snabdevamo Rafineriju prirodnim gasom u količini od 700 miliona kilovatsati godišnje", naveo je Radošević.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana