Garantni fond Republike Srpske spasio stotine preduzeća: Garancije jedina šansa

Milijana Latinović
Garantni fond Republike Srpske spasio stotine preduzeća: Garancije jedina šansa

BANjALUKA - Garancije koje izdaje Garantni fond Republike Srpske spasile su mnoge firme da ne stave ključ u bravu, pogotovo u vrijeme pandemije, jer im je kredit u tom trenutku bio jedina šansa za opstanak na tržištu.

Privrednici koji bez pokrića ne bi uspjeli da podignu kredite i obezbijede novac potreban za izmirivanje prispjelih obaveza ili unapređenje poslovanja ističu da je svaka pomoć, pogotovo u vrijeme krize izazvane virusom korona, dobrodošla.

Direktor fabrike “Sava Semberija” iz Bijeljine Stevo Filipović rekao je za “Glas  Srpske” da su podigli kredit u iznosu od milion maraka te da im je Fond garantovao polovinu iznosa.

- Zadužili smo se kako bi poljoprivrednim proizvođačima isplatili sav prošlogodišnji rod. Otkupili smo sve što su poljoprivrednici dovezli pred našu fabriku, bez obzira na to da li smo imali sklopljene ugovore s njima ili ne. Sve smo isplatili četiri mjeseca prije nego što je ugovorima bilo predviđeno - istakao je Filipović.

Naglasio je da je sve to doprinijelo da mnogo sigurnije uđu u novu sezonu.

- Već sada imamo duplo više sklopljenih ugovora sa proizvođačima, a razlog je siguran otkup, redovno plaćanje i obezbijeđen plasman. Bez mjera Vlade RS teško da bismo uspjeli poslovati i opstati na tržištu - rekao je Filipović.

Uz pomoć garancija i zvorničko preduzeće “6. novembar” zadužilo se za dva miliona maraka.

Vlasnik te firme Jakov Galić rekao je da im je novac bio neophodan za rekonstrukciju i opremanje hotela koji su kupili vlastitim sredstvima.

- Hotel je bio devastiran totalno i trebala su velika ulaganja. Odobrena nam je garancija za 400.000 maraka. Mi smo možda mogli kredit podići i bez garancije, ali firmama koje ne mogu, to je jedina šansa - rekao je Galić. Dodao je da je trenutno u hotelu, pogonu za šivenje zaštitne odjeće i prodavnici, koji su u vlasništvu “6. novembra”, zaposleno oko 70 radnika.

- Teško je raditi i opstati na tržištu uz sve poteškoće izazvane virusom korona, a ne idu nam na ruku ni mjere kojima se jedno vrijeme zabranjuje rad, pa potom odobrava - poručio je Galić.

Vlada Republike Srpske usvojila je lani odluku o Garantnom programu, a cilj je olakšavanje pristupa finansijskim sredstvima za mikro, mala i srednja preduzeća, izdavanjem garancije za obezbjeđenje potraživanja po kreditu odobrenom od finansijske organizacije.

Garantni fond RS odobrio je do sada garancije u iznosu od 47,19 miliona maraka na ukupan iznos kredita od 133,10 miliona maraka, dok je kroz Garantni program “kovid 19” odobreno 138 garancija u ukupnom iznosu većem od deset miliona maraka.

Uslovi

Jemstvo iz Garantnog programa “kovid 19” mogu dobiti privredni subjekti sa sjedištem u Srpskoj koji nisu bili u finansijskim poteškoćama na dan 31. decembar 2019. godine, ali trenutno imaju poteškoće u poslovanju koje su nastale kao posljedica pandemije virusa korona.

Mikro preduzeća, preduzetnici i poljoprivredna gazdinstva mogu dobiti garancije za iznose do 50.000 KM, mala preduzeća za najviše 200.000 KM, a srednja preduzeća za maksimalno 400.000 KM.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana