Frilenseri uplatili 805.000 KM poreza

Anita Janković Rečević
Frilenseri uplatili 805.000 KM poreza

BANjALUKA - Sve veći broj građana Srpske zarađuje baveći se frilensing poslovima na internetu pa su tako poreski obveznici koji ostvaruju prihode iz inostranstva lani uplatili oko 805.000 maraka poreza.

Ta naplata je rezultat kontinuiranog rada Poreske uprave RS koja je u prethodnom periodu analizirala uzroke izbjegavanja plaćanja poreskih obaveza od strane određenog broja građana koji prihode ostvaruju iz inostranstva, a koji nisu ni registrovani za obavljanje takve djelatnosti. Navode da je fokus inspektora Odjeljenja za istrage i obavještajne poslove bio na istragama obveznika koji imaju prilive sredstava na tekućim računima putem “PayPal” i “Skrill” platformi, kao i drugih lica koja prihode ostvaruju iz inostranstva, takozvanih frilensera.

- Prema podacima organizacija za platni promet, 323 stanovnika Srpske su u 2021. godini ostvarila prihod iz inostranstva od obavljanja djelatnosti preko interneta za strane kompanije u ukupnom iznosu od 7,37 miliona KM. Na osnovu tih podataka sačinili smo analizu te početkom prošle godine pokrenuli aktivnosti kako bi oni dobrovoljno prijavili prihode i platili poreze - ističu u Poreskoj upravi.

Dodaju da su tim poreskim obveznicima uputili obavještenje o obavezi prijavljivanja prihoda te da je na osnovu tog obavještenja 128 frilensera prijavilo prihode veće od tri miliona KM i platilo porez od 321.883 KM.

- Imajući u vidu da pojedini obveznici nisu dobrovoljno prijavili ostvarene prihode i platili porez, započeli smo sveobuhvatne redovne kontrole kod preostalog broja frilensera za koje se zna da su ostvarivali zaradu. Zaključno sa 25. januarom ove godine prijavljeno je i utvrđeno tih prihoda u iznosu nešto većem od osam miliona KM na koji su obveznici platili porez u iznosu od 805.444 KM - rekli su u Poreskoj upravi i naveli da će i ubuduće nastaviti da sprovode navedene aktivnosti.

Ekonomista Goran Radivojac kaže za “Glas” da možemo očekivati da će prihodi po osnovu oporezivanja zarade radnika na internetu iz godine u godinu biti sve veći. Dodaje da je ubrzan razvoj interneta i tehnologije doprinio tome da se mlađa populacija sve više okreće onlajn poslovima.

- Svijet je postao globalan, naročito poslije pandemije virusa korona i ti ljudi više nemaju potrebu da se sele u inostranstvo, mogu raditi od kuće, daleko od poslodavca. Ne treba da iznenadi ako Srpska u budućnosti bude prepoznata kao zemlja gdje su, u odnosu na druge države, minimalne poreske stope i da frilenseri iz inostranstva počnu dolaziti da odavde obavljaju svoje djelatnosti. Prednost je i to što je život ovdje prirodniji i opušteniji u odnosu na velegrade Zapada - kazao je Radivojac.

Kontrole

Iz Poreske uprave RS ističu da će u sklopu redovnih kontrola poreskih obveznika koji nisu u propisanim rokovima prijavili prihode i platili porez provjeravati domaća privredna društva.

- Poreski obveznici koji djeluju u djelatnosti računarskog programiranja, a za koje postoje indicije da dio plata radnicima isplaćuju na način da radnicima otvaraju preduzetničku djelatnost te jedan dio ličnih primanja isplaćuju zaposlenima na taj način, a manji dio na osnovu ugovora o radu, izbjegavaju pri tome plaćanje doprinosa i poreza na puni iznos plate - rekli su u Poreskoj upravi.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana