Firma iz Šamca dobila zeleno svjetlo za izvoz sadnica voća: Rusko tržište odskočna daska

Milijana Latinović
Firma iz Šamca dobila zeleno svjetlo za izvoz sadnica voća: Rusko tržište odskočna daska

ŠAMAC - Plasman sadnica voća u Rusiju odskočna je daska za domaće proizvođače koji u ovoj prilici vide i potvrdu kvaliteta za svoj rad i trud imajući u vidu činjenicu da je riječ o velikom i veoma zahtjevnom tržištu.

Ističu to za “Glas Srpske” voćari i proizvođač sadnica, koji je ponovo dobio priliku za plasman svojih proizvoda na rusko tržište.

Vlasnik firme “Poljoagro” iz Šamca, koja je dobila zeleno svjetlo za izvoz, Saša Spasojević rekao je za “Glas” da je izvoz na rusko tržište veoma značajan korak i podsjetio da su u prošloj godini na to tržište plasirali oko 500.000 sadnica voća.

- Imamo velike kapacitete za proizvodnju. Na godišnjem nivou proizvedemo oko milion sadnica, a do tržišta je teško doći. Riječ je o sadnicama jabuke, nektarine i breskve. Rusko tržište je posebno značajno zbog tih njihovih prostranstava na kojima podižu velike voćnjake - rekao je Spasojević. Dodao je da sadnice izvoze u Holandiju, Njemačku, Poljsku, a svoje proizvode plasirali su i u Kirgistan i Alžir.

Da je ovo velika šansa koju treba pametno da iskoriste saglasan je i predsjednik Udruženja voćara RS Dragoja Dojčinović.

- Ovo je odlična vijest za kompletnu poljoprivredu i sektor agrara Srpske. Krajnje je vrijeme da i naši proizvođači sadnog materijala iskorače na velika tržišta, jer znamo da je naše tržište skučeno za bilo kakvu veću proizvodnju. Rusiji sada treba toliko sadnica koliko mi ne možemo ni zamisliti. Kvalitet proizvoda diktira opstanak na tržištu, tako da je ovo odskočna daska za budućnost - istakao je Dojčinović.

Ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH Staša Košarac rekao je u srijedu da su intenzivni pregovori sa ruskom stranom rezultirali pozitivnim vijestima za domaće poljoprivrednike.

- Kompanija “Poljoagro” iz Šamca dobila je zeleno svjetlo za nastavak izvoza sadnica voća na rusko tržište, nakon što su inspektori Ruske agencije za fitosanitarni nadzor utvrdili da je ova kompanija ispunila sve uslove za nastavak izvoza. Njima je u ovoj godini odobren izvoz 500.000 sadnica jabuke i 300.000 sadnica breskve na rusko tržište - istakao je Košarac, naglasivši da je vrijednost ugovorenog posla veća od milion evra.

Poziv

Staša Košarac je pozvao sve proizvođače sadnog materijala u BiH da se putem Uprave za zaštitu zdravlja bilja BiH obrate zahtjevom za izvoz svojih proizvoda na tržište Ruske Federacije.

- Cijeneći domaće potencijale i perspektivu za proizvodnju sadnog materijala, važno nam je da unaprijedimo posao i jačamo spoljnotrgovinsku razmjenu sa Rusijom. Otvaranjem novih tržišta štitimo domaću proizvodnju i dajemo šansu našim poljoprivrednicima za nastavak i razvoj poslovanja - poručio je Košarac.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana