Firma iz Dervente izvezla 42 tone lješnika u EU

Srna
Foto: Srna

SARAJEVO- Firma "Eko-Bosanka Posavina" iz Dervente nabavila je uz podršku Projekta tržišne poljoprivrede "Farma dva" opremu za čišćenje i sušenje lješnika, te izvezla 42 tone suvog proizvoda u Hrvatsku. Firma "Eko-Bosanka", koja je osnovana 2007. godine, uzgaja žitarice na 1.600 hektara, a od 2012. godine je počela saditi i lješnike, tako da je plantaža do danas narasla na 200 hektara, saopšteno je iz "Farme dva".

U 2020. godini prvih zasađenih 35 hektara počelo je davati plod od 1,2 tone po hektaru, pa je sa 42 tone proizvoda ova firma i zvanično ušla u posao sa lješnicima.

Vlasnik ove firme Pero Matić izjavio je da je za uzgoj lješnika potrebno dosta vremena, navodeći da je od momenta sađenja potrebno sedam godina da lješnik počne davati plod, te da do se do tog trenutka bilježe samo troškovi.

- Eko-Bosanka je počela uzgajati lješnike kako bi diverzifikovala proizvodnju. Osim plantaže, ima i matičnjak gdje godišnje proizvedemo 60.000 sadnica lješnika, a pružamo i usluge poput pripreme zemljišta, sadnje, ali i održavanja plantaža drugih uzgajivača - rekao je Matić.

Matić je naglasio da još desetak ljudi sa ovog područja na oko 80 hektara uzgajaju lješnike, koji su u različitim fazama razvoja.

- Lješnicima treba sedam godina da počnu davati plodove, ali biljka traje 50 godina, tako da se tu radi o dugoročnoj investiciji. Lješnjici su posebni jer rastu tamo gdje druge orašaste vrste neće, a cijeli plod je upotrebljiv. Od jedne tone lješnika sušenih u ljusci dobijamo 400 kilograma jezgre i 600 kilograma ljuske - pojasnio je Matić.

Prema njegovim riječima, jezgra se može dalje obrađivati ili konzumirati, dok se ljuska koristi za proizvodnju peleta za grijanje, tako da nema otpada.

- Sa nula otpada i sigurnim tržištem, odluka Eko-Bosanke da uđe u posao s lješnicima bila je ispravna. Na prve 42 tone proizvoda zarađeno je više od 150.000 KM - naveo je Matić.

S obzirom da su lješnici proizvod koji trune ukoliko se ne preradi i pravilno uskladišti, Matić je rekao da je "Eko-Bosanka", osim ulaganja u ekspanziju plantaže, morala ulagati i u opremu za pranje i sušenje ploda koja proizvodu daje duži životni vijek.

- Prijavili smo se za bespovratna sredstva Švedskog/USAID programa Farma dva koji je prepoznao proizvodni potencijal i sufinansiranje je odobreno. Zahvaljujući ovom projektu, koji je sa nama udružio snage, sada imamo opremu za preradu lješnika, a pomogli su nam i u implementaciji HACCP sistema bezbjednosti hrane - istakao je Matić.

Matić je rekao da je planira proširiti plantažu na 500 hektara i u jednom trenutku doći do godišnje proizvodnje od 1.500 tona lješnika.

Prema njegovim riječima, ove godine će stabla starija od sedam godina davati veće prinose, a nova stabla će početi da rađaju, tako da se očekuje prinos od 70 do 80 tona lješnika.

- Te količine će rasti iz godine u godinu i to je ono što želimo i što nam treba. Oprema koju sada imamo biće dovoljna još najmanje pet godina, prije nego što nam budu potrebni novi kapaciteti za preradu. Taj period će nam dati malo prostora da dišemo i počnemo uživati u plodovima našeg rada - zaključio je Matić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana