Fabrike iz Novog Goražda i Istočnog Sarajeva prodaju imovinu da vrate dugove

Danijela Bajić
Fabrike iz Novog Goražda i Istočnog Sarajeva prodaju imovinu da vrate dugove

BANjALUKA - Fabrika za proizvodnju žice Novo Goražde i Fabrika bicikala “Lasta” iz Istočnog Sarajeva, koje su u stečaju, ponudile su na prodaju vrijednu imovinu kako bi vratile dugove koji se godinama vuku.

Fabrika za proizvodnju žice Novo Goražde na prodaju je ponudila pet nekretnina po početnoj cijeni od 1,496 miliona maraka, a zainteresovani kupci svoje ponude pismenim putem mogu dostaviti do 10. oktobra.

“Lasta” je na doboš po treći put ponudila mašine i opremu koji će biti prodavani kao sekundarna sirovina, zbog čega nije iskazana vrijednost.

Kupci zainteresovani za “Lastinu” pokretnu imovinu svoje ponude pismenim putem mogu dostaviti do 30. septembra.

Stečajni upravnik ovih dviju firmi Vlade Simović istakao je da će novcem od imovine, ukoliko prodaja bude uspješna, pokušati da koliko-toliko vrate dugovanja povjeriocima, jer su radnici davno zbrinuti.

- “Lastini” radnici su namireni 100 odsto, a novcem od određenog broja mašina biće izmiren dug prema Poreskoj upravi RS i drugi povjerioci. U kom procentu će dugovanja biti vraćena, teško je prognozirati - kazao je Simović.

Dodao je da će, nakon što prodaju mašine i opremu, na doboš ponuditi nekretninu u kojoj je fabrika bila smještena.

- Ukupan dug ove firme je oko 800.000 maraka. Računam da ćemo 60 odsto duga pokriti nakon prodaje pokretne i nepokretne imovine - rekao je Simović.

Prema njegovim riječima, od Fabrike za proizvodnju žice Novo Goražde ostale su samo nekretnine, odnosno dvije zgrade i tri ekonomska dvorišta.

- Novac od prodaje nekretnina ovog preduzeća ide za hipoteku, mada ne vjerujem da će se unovčiti i 50 odsto te imovine. Nema zainteresovanih kupaca - kazao je Simović.

Ekonomski analitičar Predrag Duduković kaže da malo koja firma iz stečajne mase izmiri sva dugovanja koja ima prema povjeriocima.

- Uvijek neko od povjerilaca ostane uskraćen za svoja potraživanja, jer da firma nije u lošoj poziciji, ne bi išla u stečaj. Prilikom izmirivanja dugovanja prioritet su poreske uprave, radnici, banke, tako da dobavljači počesto ostanu bez mogućnosti da naplate svoja potraživanja - rekao je Duduković.

Cijena

Predrag Duduković kaže da mnoge firme na doboš ponude istu opremu i po nekoliko puta.

- Cijena imovine sa prve prodaje nikad ne bude ista na idućim licitacijama. Kako se prodaja ponavlja, tako i cijene imovine padaju, pa tako raste i interesovanje kupaca. Građani su uglavnom zainteresovani za onu imovinu koja je iskoristiva, kao, na primjer, neka zgrada, koja može promijeniti namjenu. Ako je to objekat koji je namjenski rađen, teško da će na ovaj način dobiti novog vlasnika - rekao je Duduković.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana