Fabrikama tekstila odbijaju narudžbe jer nema ko da šije

Milijana Latinović
Fabrikama tekstila odbijaju narudžbe jer nema ko da šije

BANjALUKA - Fabrikama tekstila u Republici Srpskoj nedostaju stotine radnika zbog čega su prinuđeni da odbijaju ponude inostranih partnera, a poslovanje im dodatno otežava poskupljenje repromaterijala i prevoza.

Mjesta za stotinama šivaćih mašina su prazna, a rukovodioci fabrika kažu da bi veoma brzo i oni, poput privrednika u drugim branšama, mogli posegnuti za radnom snagom iz inostranstva.

Direktorka preduzeća “Sana Linea” iz Kostajnice Bosiljka Dejanović rekla je za “Glas Srpske” da mjesta imaju za još tridesetak radnika, ali da nema ko da radi.

- Posla ima i previše. Nismo u mogućnosti da prihvatimo sve narudžbe jer unaprijed znamo da nećemo moći da ispoštujemo dogovor. Razmišljamo kako da premostimo ovo i kako da dođemo do inostranih radnika. Neko raditi mora da firme ne bismo zatvarali - kazala je Dejanovićeva, dodajući da zapošljavaju oko 150 ljudi.

Podsjetila je da osim domaćeg brenda rade i za Njemačku i Sloveniju.

- Strahujemo da ćemo izgubiti poslovne partnere jer nema ko da radi - zabrinuta je Dejanovićeva. Uz nedostatak radne snage ovu industriju opterećuje i poskupljenje prevoza te rast cijena repromaterijala.

- Materijali koje nabavljamo u Italiji poskupjeli su za oko 20 odsto, a  tržište tekstila ne trpi te oscilacije cijena. Sve je poskupjelo, a cijene odjeće i obuće se uglavnom ne mijenjaju. Vjerovatno ćemo u narednom periodu podići cijenu za oko deset odsto samo da pokrijemo bar dio tih troškova - poručila je Dejanovićeva.

Ništa bolja situacija nije ni u bilećkom preduzeću “Bilkon” u čijem pogonu nastaje zaštitna odjeća za zapadno tržište.

- Još najmanje 15 radnika bi imalo pune ruke posla. Prijave se, dođu dan ili dva, pa odoše. Uspijevamo da završimo poslove jer smo broj narudžbi prilagodili broju zaposlenih. Do kada ćemo tako morati da smanjujemo kako bi stizali ne znam, a pitanje je i do kada će naši partneri imati razumijevanja za ovu situaciju. Ako ne budemo mogli mi, oni će naći druge - rekao je direktor te firme Gojko Vuković.

Plate redovne

U fabrikama tekstila ističu da uprkos svim problemima plate zaposlenima isplaćuju bez dana kašnjenja.

- Naši radnici platu dobijaju 15. u mjesecu i ni dana nije zakasnila. Onog trenutka kad ne budemo mogli platiti radnike nećemo ni raditi - istakla je Bosiljka Dejanović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana