Fabrika specijalnih transmisija još ne radi punim kapacitetom: Nedostatak narudžbi preorijentisao proizvodnju

Milijana Latinović
Fabrika specijalnih transmisija još ne radi punim kapacitetom: Nedostatak narudžbi preorijentisao proizvodnju

ISTOČNO SARAJEVO - Prvi dijelovi za vojna vozila koje proizvode u Fabrici specijalnih transmisija u Istočnom Sarajevu naći će se na tržištu početkom iduće godine.

Rekao je to juče za "Glas Srpske" direktor i vlasnik te fabrike Momčilo Ćipović podsjetivši da je prvobitni plan bio da u ovom preduzeću proizvode dijelove za mjenjače u vojnim vozilima.

- S obzirom na to da nismo imali narudžbe za te proizvode, odlučili smo da preorijentišemo proizvodnju, ali smo ostali u domenu namjenske industrije. Privodimo kraju izradu nulte serije proizvoda koji će se početkom naredne godine naći na tržištu - rekao je Ćipović i dodao da ne želi precizirati o kakvom proizvodu je riječ s obzirom na to da se ova fabrika još bori za svoje parče tržišnog kolača.

Ćipović ističe da je u funkciju stavljeno tek deset odsto kapaciteta fabrike, te da je proširenje proizvodnje prioritet u idućoj godini.

- Već imamo potpisane ugovore sa domaćim i firmama iz okruženja u oblasti namjenske industrije, tako da bi uskoro trebalo njima da isporučimo prve proizvode, a potom da krenemo jače u osvajanje tržišta - rekao je Ćipović.

Fabrika specijalnih transmisija bila je bazirana na proizvodnju rezervnih dijelova namijenjenih za vojni i civilni program, međutim, ti kapaciteti godinama nisu korišćeni, te je preduzeće svoje poslovanje baziralo na pružanju usluga remonta.

Okružni privredni sud u Istočnom Sarajevu donio je u aprilu 2012. godine odluku o pokretanju stečaja u Fabrici specijalnih transmisija, a Skupština povjerilaca je u julu 2014. odlučila da stečajni upravnik Radomir Jokić objavi oglas za reorganizaciju preduzeća i izbor partnera u tom procesu. Za kupovinu propale fabrike tri godine borbu je vodila firma "Migafeks" iz Sarajeva, čiji je vlasnik Momčilo Ćipović. U maju 2017. godine Fabrika specijalnih transmisija prešla je u vlasništvo "Migafeksa" i registrovana je kao društvo sa ograničenom odgovornošću.

Vlada RS je potom u oktobru te godine dala saglasnost Fabrici specijalnih transmisija za obavljanje proizvodnje i remonta naoružanja i vojne opreme jer je došlo do promjene vlasničke strukture, odnosno prelaska iz akcionarskog u društvo sa ograničenom odgovornošću.

 

Zaposleni

Momčilo Ćipović ističe da je u Fabrici specijalnih transmisija zaposleno tek šest radnika, te da će u skladu sa širenjem proizvodnog asortimana otvarati i nova radna mjesta.

- Veoma teško se dolazi do obučenog i stručnog kadra sa iskustvom. Potrebni su nam tehnolozi, mašinski i elektro inženjeri - rekao je Ćipović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana