EBRD, EU: Zajam od pet milona evra za pomoć preduzećima

Srna
EBRD, EU: Zajam od pet milona evra za pomoć preduzećima

SARAJEVO - Evropska banka za obnovu i razvoj (EBRD) i EU obezbijedili su pet miliona evra zajma Šparkase banci za dalje kreditiranje preduzeća radi povećanja konkurentnosti i zadovoljenja evropskih standarda.

Sredstva će preduzećima obezbijediti kontinuirani pristup finansijama, pomoći u ispunjavanju visokih proizvodnih standarda i omogućiti da u potpunosti iskoriste mogućnosti trgovanja na regionalnom i evropskom tržištu, saopšteno je iz EBRD-a.

U saopštenju see navodi da će zajam podstaći poslovna ulaganja u moderniju opremu i proizvodne pogone, za koje se očekuje da će postati katalizator zelenog oporavka u BiH i širem regionu.

Direktor EBRD-a Manuela Nesl rekla je da su sredstva dio šireg programa EBRD-a i EU za podršku malim i srednjim preduzećima širom zapadnog Balkana, te da banka obezbjeđuje zajmove preduzećima preko partnerskih finansijskih institucija, dok ih EU dopunjuje podsticajima i tehničkom pomoći s ciljem identifikovanja i provjere najbolje dostupne opreme i tehnologija.

“Neprekidno radimo s našim institucionalnim i finansijskim partnerima kako bismo podržali preduzeća iz privatnog sektora u zemlji”, rekla je ona.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana