Dug put do oporavka BDP-a

Milijana Latinović
Dug put do oporavka BDP-a

BANjALUKA - Bruto domaći proizvod (BDP) Republike Srpske u drugom tromjesečju ove godine zabilježio je pad od 6,9 odsto u odnosu na isti period lani, a prema riječima ekonomista višegodišnji rast zaustavila je pandemija virusa korona.

Prema podacima Republičkog zavoda za statistiku najveći pad od čak 25,2 odsto zabilježen je u sektorima umjetnost, zabava, rekreacija i ostale uslužne djelatnosti.

U trgovini, saobraćaju, hotelijerstvu i ugostiteljstvu zabilježen je pad od 15 odsto, a u prerađivačkoj industriji i proizvodnji i snabdijevanju električnom energijom pad od 9,8 odsto.

Jedine djelatnosti, prema podacima statističara, u kojima je zabilježen skroman rast bruto dodate vrijednosti su poljoprivreda, šumarstvo i ribolov sa rastom od 2,8 odsto i finansijske i djelatnosti osiguranja u kojima je zabilježen rast od 1,5 odsto.

Statistika pokazuje da je u drugom tromjesečju prošle godine Srpska imala rast BDP-a od 2,4 odsto, a u istom periodu 2018. godine 3,9 odsto, dok je u drugom tromjesečju 2017. godine rast bio 3,1 odsto.

Član Udruženja ekonomista RS SWOT Aleksandar Ljuboja kaže za “Glas Srpske” da je Srpska prošle godine po svim parametrima, od industrijske proizvodnje, BDP-a, te pokrivenosti uvoza izvozom bilježila pozitivne trendove, što potvrđuje i suficit u budžetu RS od 40 miliona KM.

- Postojale su sve predispozicije da taj trend rasta bude nastavljen i sa aspekta ugovora sa ino-kupcima, očekivali smo povećanje zaposlenosti, rast izvoza i veći stepen pokrivenosti uvoza izvozom, što se u januaru i februaru i obistinilo. Međutim, pojavom pandemije dolazi do usporavanja privrednih ciklusa, u nekim sektorima i do zastoja, posebno u sektoru metalne industrije, transporta i turizma, što je dovelo do pada BDP-a od skoro sedam odsto - rekao je Ljuboja.

Dodao je da je taj pad logičan, ali nije katastrofalan, kakav bi mogao biti ako ovakva situacija bude nastavljena.

- Nažalost podaci za treće tromjesečje sigurno će biti lošiji. Evidentno je da dolazi do blagog oporavka i stabilizacije pojedinih grana privrede, ali ne svih, turizam i transport i dalje stagniraju, tako da generalno možemo očekivati pad BDP-a u trećem tromjesečju, kao i do kraja ove i na početku naredne godine. Tek na ljeto moguće je da, ukoliko dođe do stabilizacije epidemiološke situacije, BDP počne rasti - pojasnio je Ljuboja. Naglasio je da se značajni rast bruto domaćeg proizvoda može očekivati tek u 2022. godini, odnosno da bi tada možda mogli parametre vratiti na nivo iz 2019. godine.

Region

Pandemija virusa korona uvela je u recesiju i privrede zemalja regiona pa je tako industrijska proizvodnja u Hrvatskoj u padu već deseti mjesec zaredom, a u toj zemlji BDP je u drugom tromjesečju pao za 15,1 odsto. Smanjena potrošnja dovela je i Crnu Goru u probleme, a ta zemlja bilježi pad izvoza za oko 12 odsto.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana