Drvoprerađivači u Srpskoj optimistično ušli u novu sezonu: Dobar start obećava

Milijana Latinović
Drvoprerađivači u Srpskoj optimistično ušli u novu sezonu: Dobar start obećava

BANjALUKA - Za drvoprerađivače u Republici Srpskoj ova poslovna godina je solidno počela, a ukoliko uspiju održati sadašnji trend mogu očekivati i rast proizvodnje, posebno u sektoru namještaja koji je i najprofitabilniji u toj oblasti.

Iako je pandemija virusa korona stala na put privrednicima, sektor drvoprerade uspio je u drugom polugodištu prošle godine da ispliva iz krize i dostigne rezultat koji su imali i na kraju 2019. godine.

Sve to ohrabrilo je drvoprerađivače da lakše uplove u nove poslove u ovoj godini, a dobar start najavljuje da bi već na kraju ove godine rezultati mogli biti i bolji nego prije početka pandemije.

Potvrđuje to i sekretar Udruženja šumarstva i prerade drveta pri Privrednoj komori RS Lazo Šinik naglasivši da su domaći drvoprerađivači, uprkos svjetskim procjenama da se rast može očekivati tek 2022. godine, već nadomak tog cilja.

- Uprkos brojnim poremećajima na tržištu uspjela se održati potražnja i zato je rezultat bio dobar na kraju prošle godine.  U sektoru šumarstva zabilježen je rast od 2,4 odsto, dok je u sektoru prerade drveta rast bio oko dva odsto. S obzirom na sve to optimistični smo da će taj trend biti nastavljen - rekao je Šinik.

Razloga za optimizam, dodao je, svakako daje vakcina protiv virusa korona koja bi trebalo da donese stabilizaciju epidemiološke situacije.

- Za sada je nivo tražnje dobar i nadamo se da će biti još bolji kako vrijeme bude odmicalo. Posebno je značajno da se situacija stabilizuje u Italiji, Njemačkoj i Austriji, jer to su za naše proizvođače najvažnija tržišta - naglasio je Šinik.

Dobrim rezultatima nadaju se i u preduzeću “Drvoprodeks” iz Banjaluke.

- U ova dva mjeseca imamo više narudžbi nego na početku prošle godine, što daje razlog za optimizam da se sve vraća u normalu i da su pred nama dobri rezultati - rekao je direktor ove firme Darko Partalo.

Dodao je da je najvažnije da su uspjeli sačuvati radnike, poslovne partnere i da ponovo mogu nastaviti da rade punim kapacitetom.

Partalo, koji je i predsjednik Udruženja drvoprerađivača RS, kaže da je pred drvoprerađivačima sigurno uspješnija godina od prethodne te da razloga za optimizam imaju i oni koji su oslonjeni na sektor građevinarstva koji se dosta brzo oporavlja.

Centar za istraživanje

Centar za istraživanje i razvoj u drvoprerađivačkoj industriji otvoren je u petak u Gradišci s ciljem stvaranja uslova za unapređenje poslovanja drvoprerađivačkih kompanija na području tog grada, ali i iz Srpca, Laktaša i Kozarske Dubice. Na ovaj način stvaraju se uslovi da Centar za istraživanje i razvoj u drvoprerađivačkoj industriji zaposli mlade koji će kreirati nove proizvode za preduzeća iz ove oblasti, a prototipi tih modela proizvoda biće izrađivani u saradnji sa Tehničkom školom i preduzećem “Bor” iz Gradiške.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana