Drvni sektor stao na noge

Danijela Bajić
Drvni sektor stao na noge

BANjALUKA - Drvoprerađivači u Republici Srpskoj uspjeli su da, uprkos problemima koje je prouzrokovao “kovid 19”, zabilježe zadovoljavajuće rezultate za osam mjeseci ove godine.

Za osam mjeseci ove godine iz Srpske, prema podacima Privredne komore RS, izvezen je namještaj i drugi proizvodi od drveta u vrijednosti od oko 330 miliona KM, što je 6,5 odsto manje u odnosu na isti period lani, dok je uvoz u tom periodu iznosio 72,8 miliona KM. Time je ostvaren suficit u spoljnotrgovinskoj razmjeni od 256,7 miliona KM.

Sekretar Udruženja šumarstva i prerade drveta pri Privrednoj komori RS Lazo Šinik rekao je da je situacija mnogo bolja nego što su očekivali.

- Rezultat u spoljnotrgovinskoj razmjeni u avgustu ove godine bio je bolji za 11 odsto u odnosu na isti period prošle godine. Ukoliko u narednom periodu ne bude nekih nepredviđenih situacija, ovim tempom bismo mogli da “spasimo” godinu, jer smo velike podbačaje imali u aprilu i maju - kazao je Šinik i dodao da su se na sreću ovdašnjih proizvođača održala bitna tržišta, kao što su Njemačka, Hrvatska, Italija i Austrija.  

Komercijalni direktor bijeljinske firme “Mega drvo” Sonja Gavrić istakla je da ova godina s obzirom na okolnosti nije bila loša, te da su gubitke iz marta i aprila uspjeli nadoknaditi već narednih mjeseci, kada su narudžbe krenule da stižu sa svih strana.

- Zbog obima posla prije nekoliko dana smo morali da zaposlimo još 20 radnika. Ljeti obično bude zatišje, međutim ove godine posla i te kako ima. Da li je razlog gašenje proizvodnje u drugim zemljama ili to što su mnogi umjesto ljetovanja novac odlučili ulagati u opremanje kuće, nisam sigurna - kazala je  Gavrić i dodala da su na onlajn sjednici Odbora Asocijacije drvne industrije i šumarstva Spoljnotrgovinske komore (STK) BiH svi iznijeli svoju zabrinutost za naredni period u slučaju da se pogorša epidemiološka situacija.

Iz Spoljnotrgovinske komore BiH istaknuto je da je izvoz drvnog sektora BiH za osam mjeseci ove godine iznosio oko 810,7 miliona KM i manji je za 8,4 odsto u odnosu na isti period prošle godine, dok je uvoz iznosio oko 235,9 miliona KM i manji je za 29,7 odsto nego u osam mjeseci lani.

- Na sjednici je konstatovano da su sve grupe proizvoda imale manji izvoz, osim građevinske stolarije i montažnih drvenih kuća koje su ostvarile povećan izvoz, te da su u osam mjeseci ove, u odnosu na isti period prošle godine, sve grupe proizvoda ostvarile manji uvoz - naveli su iz STK.

Posljedice

Razmatrajući negativne posljedice pandemije virusa korona na poslovanje kompanija drvnog sektora u BiH, članovi Odbora Asocijacije drvne industrije i šumarstva STK BiH su istakli da su firme uglavnom sačuvale radnike, da imaju narudžbe za naredna dva do tri mjeseca, ali da postoji velika neizvjesnost i nesigurnost za plasman u narednom periodu.

- I pored toga što je drvna industrija suficitarna grana privrede, proizvođači nemaju nikakvu institucionalnu podršku. Doprinosi na plate su jako visoki, mjere za ublažavanje posljedica pandemije su bile simbolične ili nikakve, tako da je za očekivati da će se kompanije sve teže nositi s problemima, ako organi vlasti na svim nivoima u BiH ne shvate ozbiljnost situacije i potrebu brzog djelovanja - zaključeno je na sjednici.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana