Druga šansa čupa firme iz krize

Jelena Stanić
Druga šansa čupa firme iz krize

BANjALUKA - Mnoga preduzeća u Srpskoj sa problemima u poslovanju podršku i savjete da lakše prebrode krizu, koja u pandemiji virusa korona većinu nije zaobišla, pronašla su kroz program razvijen u okviru međunarodnog projekta koji sprovodi Razvojna agencija RS.

Firme su se prošle godine suočile sa gubitkom klijenata kada je pandemija nemali broj preduzetnika primorala da stave katance na vrata, te su pomoć potražili u projektu “Prihvatanje neuspjeha da bi se olakšalo pružanje 'druge šanse' preduzetnicima u dunavskoj regiji”.

Direktor Razvojne agencije RS Marinko Đukić kazao je da je potreba za ovakvim vidom podrške izuzetno velika, naročito u trenutku kada su privrednici širom svijeta suočeni sa posljedicama pandemije.

- Riječ je o prilagođenom sistemu podrške koji pomaže preduzetnicima da spriječe krizu, stvore mogućnosti za ponovno pokretanje poslovnih aktivnosti, te da ih informiše o alternativnim izvorima finansiranja - kazao je Đukić.

Podrška u okviru ovog projekta obuhvatila je obuku i mentorstvo, koji su sprovođeni od februara 2020. godine do aprila ove godine, a koje je prošlo više od 45 učesnika. Među njima su bili preduzetnici početnici i oni sa poteškoćama u radu, preduzetnici koji žele da ponovo pokrenu posao nakon neuspjeha, predstavnici institucija za podršku preduzetnicima, kao i donosioci odluka.

Vlasnik firme “Resolution design studuio” u Banjaluci Dragan Zeljković jedan je učesnika projekta, a kako je kazao, na ovaj korak se odlučio jer su mu mnogi klijenti otkazali saradnju zbog pandemije.

- Firmu sam otvorio u junu 2019. godine, a već početkom naredne sam naišao na ozbiljne probleme. Zato sam se u februaru prošle godine prijavio za učešće u projektu - kazao je Zeljković.

Najveći problem, dodao je on, predstavljalo mu je ugovaranje poslova i realizacija naplate.

- Zahvaljujući programu dobio sam dobre savjete kako da uspješnije ugovaram posao i kako da pregovaram sa klijentima. Takođe, što mi je veoma važno, dobio sam i spisak firmi koje imaju tendenciju širenja na evropsko tržište i kojima trebaju moje usluge. Siguran sam da će mi ovo sve pomoći da pronađem nove klijente - pojasnio je Zeljković.

U Razvojnoj agenciji RS kazali su da ovaj projekat sufinansira EU iz sredstava ERDF-a, IPA i ENI fondova u okviru Dunavskog transnacionalnog programa.

Razvoj programa

Marinko Đukić je kazao da će Razvojna agencija RS, zajedno sa partnerima u projektu, do kraja godine raditi na razvoju programa podrške za preduzetnike čije je poslovanje pogođeno pandemijom virusa korona.

- Planirano je da i nakon završetka projekta bude nastavljeno pružanje ovakvog vida podrške - dodao je Đukić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana