Druga poslovna konferencija APIF-a: Informacija moć u planiranju i razvoju

Anita Janković Rečević
Druga poslovna konferencija APIF-a: Informacija moć u planiranju i razvoju

BANjALUKA - Podaci Agencije za posredničke, informatičke i finansijske usluge (APIF) predstavljaju ključni osnov za izradu strateških i planskih dokumenata, ali i za donošenje kvalitetnih poslovnih odluka privede, republičkih institucija, raznih organizacija i lokalnih zajednica.

O prednostima korišćenja tih podataka u radu, ali i poslovnim rezultatima domaće privrede, javnost u Srpskoj detaljnije će biti upoznata na drugoj Poslovnoj konferenciji - APIF 2023, koja će biti održana u utorak u Banskom dvoru u Banjaluci.

Rukovodilac službe prodaje u APIF-u Vladimir Blagojević kaže da su pozitivne reakcije koje je izazvala prva Poslovna konferencija održana lani bile znak da i ove godine održe takav događaj, prevashodno jer je potvrdila važnost ove institucije u društveno-ekonomskom sistemu Srpske.

Domaća javnost, prema njegovim riječima, u prethodnom periodu nije bila dovoljno upoznata sa značajem podataka APIF-a, a jedan od osnovnih ciljeva konferencije je upravo taj da privreda, institucije, lokalne samouprave i razne organizacije spoznaju važnost tih informacija da bi njihova primjena bila što šira i na raspolaganju daleko većem broju klijenata.

- Primjena podataka kojima APIF raspolaže vodeći 11 različitih registara je izuzetno široka, pogotovo kada je riječ o kreiranju razvojnih dokumenata. Prvi panel na konferenciji biće posvećen upravo važnosti korišćenja tih podataka iz različitih uglova. Želimo da potencijalnim klijentima kroz dobre primjere prakse pojedinih lokalnih zajednica, banaka, preduzeća koji su višegodišnji korisnici podataka APIF-a, približimo benefite koje time ostvaruju - pojasnio je Blagojević i dodao da je ovaj događaj prilika i da APIF, osluškujući potrebe klijenata, unaprijedi svoj rad u budućnosti.

Na drugom panelu premijerno će biti predstavljeni rezultati poslovanja privrede Srpske u 2022. godini, dobijeni na osnovu predatih i obrađenih finansijskih izvještaja privrednih subjekata.

- Analiza poslovanja privrede ove godine biće kompletnija u odnosu na raniji period, jer imamo veći broj predatih završnih računa, zbog rasta broja novoosnovanih preduzeća lani, ali i dodatnih kontrola Poreske uprave RS koje su natjerale subjekte da izvrše svoju zakonsku obavezu i predaju izvještaje, što ranijih godina nisu činili - pojasnio je Blagojević navodeći da će na konferenciji biti govora i o izazovima koji ove godine očekuju poslovnu zajednicu te projekcijama poslovanja.

Dodao je da će događaj okupiti oko 200 učesnika, odnosno najveće zvaničnike Srpske, predstavnike sličnih agencija iz Srbije i Sjeverne Makedonije, bankare, privrednike i predstavnike lokalnih zajednica.

- Svi zainteresovani za učešće mogu doći, važno je samo da se do petka prijave APIF-u zbog ograničenog broja mjesta. Ulaz je besplatan - kazao je Blagojević.

Centralni registar

Opredijeljenost Vlade RS i APIF-a jeste da ova institucija u narednom periodu preraste u centralni registar Republike Srpske, kroz koji će biti objedinjeni svi drugi registri, koji se sada vode decentralizovano.

- To nije jednostavan i kratkotrajan proces, treba stvoriti brojne preduslove poput izmjena niza zakonskih rješenja. Direktorica Centralnog registra Sjeverne Makedonije na konferenciji će nam prenijeti njihova iskustva i korake koji su pratili osnivanje te njegove prednosti - rekao je Vladimir Blagojević.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana