Donirano više od 700.000 KM za sanaciju štete od zemljotresa u Kostajnici

Srna
Foto: Ilustracija

KOSTAJNICA- Opštini Kostajnica do sada je uplaćeno ukupno 727.681 KM pomoći za obnovu nakon zemljotresa, od čega je Vlada Republike Srpske uplatila 300.000 KM, rekla je Srni vršilac dužnosti načelnika Odjeljenja za privredu, finansije i društvene djelatnosti Mirjana Kostadinović.

Ona je navela da je Vlada Srpske ova sredstva uplatila interventno, nedugo nakon zemljotresa koji je krajem prošle godine pričinio veliku materijalnu štetu u Kostajnici.

“Ova sredstva su trošena dijelom za sanaciju štete, u smislu nabavke dijela kontejnera za smještaj građana čiji su objekti neuslovni za život. Plaćamo tim građanima komunalne usluge, plaćali smo dizalice koje su izvodile radove na sanaciji dimnjaka, te ostale robe i usluge koje su u direktnoj vezi sa sanacijom posljedica zemljotresa”, rekla je Kostadinovićeva.

Prema njenim riječima, na račune posebnih namjena opštine Kostajnica uplaćene su i donacije fizičkih i pravnih lica u iznosu od 427.681 KM.

“Ta sredstva mi nismo trošili do sada i sve i jedna KM je na računu. Nismo ih još trošili jer čekamo da se završi popis štete i da vidimo da li će nam i u kom iznosu Vlada Republike Srpske pomoći, pa ćemo na osnovu toga trošiti donatorska sredstva”, istakla je Kostadinovićeva.

U Kostajnici je u toku izrada elaborata o šteti nastaloj u zemljotresu. Razorni zemljotres pogodio je 29. decembra prošle godine Hrvatsku, a najviše su stradali Petrinja, Glina i Sisak.

U zemljotresu jačine 6,3 stepena Rihterove skale poginulo je sedmoro ljudi, među kojima i dvanaestogodišnja djevojčica, mnogo ljudi je povrijeđeno, a materijalna šteta je ogromna.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana