Domaćim proizvodima prednost na meniju

Milijana Latinović
Domaćim proizvodima prednost na meniju

BANjALUKA - Serviranje namirnica domaćih proizvođača u restoranima javnih preduzeća i ustanova dalo bi vjetar u leđa poljoprivrednicima iz Srpske koji, osim nekontrolisanog uvoza koji ih pritišće godinama, sada trpe gubitke i zbog virusa korona.

Predstavnici udruženja koja okupljaju proizvođače voća i povrća, te uzgajivače stoke, pozdravili su namjeru Vlade Srpske da definiše obavezu korišćenja domaćih namirnica u restoranima republičkih preduzeća i ustanova. Premijer RS Radovan Višković rekao je da bi bilo korektno da institucije od republičkog interesa, koje imaju restorane, budu obavezne da koriste namirnice domaćih proizvođača, te da će Vlada insistirati na obezbjeđivanju potrebnih finansijskih sredstava na tom planu.

Predsjednik Udruženja voćara RS Dragoja Dojčinović kaže za “Glas Srpske” da bi realizacijom ove inicijative voćari isplivali iz krize.

- I jabuku koja je sitnija, ali jednako kvalitetna mogli bismo plasirati u restorane. Sigurno da bi i njima bilo isplativije da od nas nabave kvalitetne proizvode - rekao je Dojčinović.

Predsjednik Udruženja povrtara RS Branko Mastalo rekao je da su povrtari u teškoj situaciji nakon što su ove godine zasijali više povrća, a nemaju očekivanu potražnju.

- Tržnice su na početku epidemije bile zatvorene, a sada ne rade u punom kapacitetu. Između ostalog, ugostiteljski objekti poput svadbenih salona, koji su bili naši pouzdani kupci povrća, takođe ne rade. Imamo višak kvalitetnog povrća koje je sigurno bolje, svježije, zdravije i jeftinije od onog iz uvoza. Pozdravljamo namjere Vlade da se pomogne u otkupu viška proizvoda - rekao je Mastalo i dodao da povrtari i dalje traže od Savjeta ministara BiH zaštitu domaće proizvodnje kada je riječ o nelojalnoj konkurenciji iz inostranstva.

Predsjednik republičkog Udruženja uzgajivača svinja Mišo Maljčić istakao je da na tom planu mogu mnogo učiniti i zajedničke institucije tako što bi prioritet bio na domaćoj robi i proizvodnji.

Ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede RS Boris Pašalić istakao je da je Vlada stimulisala stanovništvo da ove godine zasadi više nego obično i da sada ne može biti dozvoljeno da se uvozi voće i povrće, a da domaća proizvodnja ostane neutrošena.

- Učinićemo sve da naše institucije prvenstveno kupuju domaću hranu, jer ne vidimo smisla da naše bolnice, studentski i đački domovi kupuju hranu iz uvoza, a da imamo dovoljne količine te hrane koju proizvode naši proizvođači - rekao je Pašalić.

Inicijativu pozdravlja i direktorica banjalučkog Centra za predškolsko vaspitanje i obrazovanje Jelena Kurtinović naglasivši da u ovoj ustanovi strogo vode računa šta serviraju najmlađima.

- Podržavam kupovinu i potrošnju domaćih proizvoda. Imamo određene normative u predškolstvu i vodimo računa o tome da nutritivni i kalorijski zahtjevi dječijih obroka budu maksimalno ispoštovani - rekla je Kurtinovićeva za “Glas Srpske”.

Ograničenja

Mišo Maljčić je rekao da je domaću proizvodnju potrebno zaštititi i uvođenjem ograničenja u sezoni.

 - Domaći poljoprivredni proizvođači pokrivaju oko 30 odsto domaćeg tržišta, ali se i za to teško izboriti zbog uvoza. Sve to urušava naš BDP, ekonomsku stabilnost i opstanak ljudi u ruralnim krajevima - rekao je Maljčić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana