Domaći privrednici zaobilaze inovacije

Milijana Latinović
Domaći privrednici zaobilaze inovacije

BANjALUKA - Najveći broj privrednih subjekata u Srpskoj i dalje posluje prema ustaljenim standardima, a samo rijetki se odlučuju na modernizaciju proizvodnje i uvođenje savremenih tehnologija, koje su uslov opstanka preduzeća i recept za postizanje veće konkurentnosti.

Prema podacima Republičkog zavoda za statistiku u periodu od 2016. do 2018. godine od ukupno 1.850 preduzeća svega 24,3 odsto je sprovelo bar jednu inovativnu aktivnost, dok ostala uopšte nisu inovirala proizvodne procese niti modernizovala proizvode.

Statističari su izračunali da je najveći broj preduzeća koja su uvela inovacije bazirao proizvodnju na potpuno nove ili znatno poboljšane proizvode i usluge u odnosu na one koji su ranije izlazili iz njihovih pogona. 

Podaci pokazuju da je od ukupno 449 preduzeća koja su sprovela inovacije za dvije godine, 17,5 odsto uvelo inovaciju proizvoda, dok je 16,5 odsto privrednih subjekata modernizovalo proizvodni proces. 

Posmatrano po djelatnostima, najveći procenat inovacija zabilježen je u preduzećima iz sektora informacija i komunikacija, potom u oblasti finansijske djelatnosti i osiguranja, te u sektoru prerađivačke industrije. 

- Skoro dvije trećine preduzeća u posmatranom periodu je kupilo mašine, opremu ili softver na bazi iste ili poboljšane tehnologije koju je ranije već koristilo - naveli su u Republičkom zavodu za statistiku. 

Direktor Privredne komore Republike Srpske Pero Ćorić kaže za “Glas Srpske” da domaća preduzeća ipak napreduju uprkos svim poteškoćama sa kojima se suočavaju u svom poslovanju.

- Nove tehnologije su neophodna komponenta u poslovanju za osvajanje novih tržišta, a pojedina preduzeća su otišla i korak dalje i bazirala se na kreiranje novih proizvoda, što je jedan od najtežih segmenata poslovanja u svakoj firmi - istakao je Ćorić.

Naglasio je da je za kreiranje novih proizvoda, u zavisnosti od djelatnosti kojom se firme bave, neophodno imati projektante, konstruktore i adekvatnu savremenu opremu, a potom obezbijediti i plasman na tržište.

- Inovacije treba da idu korak po korak i treba naći način da preduzeća koja uvode inovacije podržimo, jer ona trenutno nemaju adekvatnu podršku. U razvojne projekte se ulažu ogromna sredstva koja se vraćaju tek nakon nekoliko godina, a preduzeće mora biti toliko finansijski jako da prebrodi taj period. Ulaganje u proizvodnu liniju, inovativne proizvode i osvajanje novih tržišta danas je uslov opstanka preduzeća - naglasio je Ćorić.
 

Privredni subjekti

Prema podacima Republičkog zavoda za statistiku, inovativna aktivnost preduzeća povećava se sa njihovom veličinom, tako da je od ukupno 78 velikih preduzeća 38 inovativno aktivnih.

Od 372 srednja preduzeća, 105 je sprovelo inovativne aktivnosti, dok je od 1.400 malih preduzeća tek 307 inoviralo proizvode i proces proizvodnje. 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana