Domaće firme gube bitku sa inostranim

Željka Domazet
Domaće firme gube bitku sa inostranim

Sarajevo - BiH je u prva tri mjeseca ove godine izvezla robu u vrijednosti od 2,85 milijardi maraka, što je smanjenje od 0,47 odsto u odnosu na isti period prošle godine, dok je uvoz iznosio 4,7 milijardi KM i povećan je za 4,47 odsto.

Rečeno je ovo juče u Sarajevu na konferenciji za novinare Spoljnotrgovinske komore BiH, gdje je naglašeno da je spoljnotrgovinski deficit povećan i iznosi 1.854.276.000 maraka.

Kako je pojasnio generalni sekretar Spoljnotrgovinske komore BiH Nihad Bajramović, na povećanje uvoza i smanjenja izvoza uticao je niz faktora.

- To je posljedica prvenstveno toga što domaća privreda ima vrlo malo finalnih proizvoda, jer izvozimo poluproizvode i sirovine, a tu je i problem odliva obrazovane radne snage u inostranstvo. Vlasti bi trebalo da rasterete privredu da bi domaći poslodavci povećali plate radnicima i spriječili odlazak radnika iz zemlje - napomenuo je Bajramović.

Poražavajuća činjenica je i da je smanjena pokrivenost uvoza izvozom na 60,7 odsto, što je manje za 4,73 odsto u odnosu na prvi kvartal prošle godine.

- Naše firme gube bitku sa firmama EU. Neophodno je da se vlast uhvati posla i sprovodi reforme na najbolji način - poručio je Bajramović, naglasivši da je neophodno povećati investicije.

Belma Hasić iz Spoljnotrgovinske komore BiH kazala je da su na pad izvoza najviše uticale takse koje su uvele vlasti samoproglašenog Kosova i gubitak tog tržišta, jer je BiH u prvom kvartalu 2019. godine zabilježila pad izvoza na tamošnje tržište za čak 40 odsto.

Ona je napomenula i da je najznačajniji partner BiH u spoljnotrgovinskoj razmjeni Evropska unija, koja učestvuje sa 75,4 odsto izvoza i 67,6 odsto uvoza.

- Nakon EU, zemlje CEFTA učestvuju sa 16,10 odsto izvoza i 14,5 odsto uvoza. Srbija je najznačajniji partner od zemalja CEFTA, dok je Turska najznačajniji partner iz reda ostalih zemalja - rekla je Hasićeva i konstatovala da se ne očekuje rast izvoza.

Kako je rečeno na konferenciji, zanimljivo je i da je značajno opao izvoz u SAD i u Kinu, što može ukazati na trend smanjenja ekonomskih aktivnosti u ovim zemljama.

Alika Šehić iz Spoljnotrgovinske komore rekla je da je BiH lider po izvozu pilećeg mesa među zemljama CEFTA, te da je u pripremi i izvoz konzumnih jaja, te crvenog mesa na tržište Evropske unije.

- BiH je najveći izvoznik pilećeg mesa među zemljama CEFTA. Izvozimo više od 9.000 tona pilećeg mesa. Potrebno je jačanje prerađivačke industrije - kazala je Šehićeva i konstatovala da izvoz piva iz BiH nije pozitivna priča.

Hrana iz uvoza

Agroindustrijski sektor izvezao je u prvom kvartalu 189,4 miliona maraka vrijednu robu, što je manje za dva odsto u odnosu na isti period prošle godine.

- Uvoz istih proizvoda iznosio je 724,1 milion maraka, što pokazuje da je 78 odsto hrane koju konzumiramo u BiH iz uvoza. Ne možemo se pohvaliti jer je ovaj procenat u prethodnom periodu bio manji za oko pet odsto - kazala je Šehićeva i konstatovala da agrarni sektor u razmjeni učestvuje samo sa 12 odsto, što proizvođače BiH stavlja u jako nepovoljnu poziciju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana