Prva konferencija „Invest Srpska“: Cilj olakšati investitorima ulaganja u RS

Srna
Prva konferencija „Invest Srpska“: Cilj olakšati investitorima ulaganja u RS

LAKTAŠI- Prva investiciona konferencija „Invest Srpska“, koju organizuje Investiciono-razvojna banka (IRB) Republike Srpske, počela je danas u Laktašima, a direktor IRB-a Dražen Vrhovac rekao je da je njen osnovni cilj da se domaćim i stranim investitorima omogući da na najbrži i najlakši način investiraju u Srpsku.

Vrhovac je naglasio da su, kako u IRB-u, tako i Vladi Srpske, potpuno ubijeđeni o neophodnosti kreiranja jednog ovakvog događaja na najvišem nivou i o potrebi promišljanja o pravcima razvoja i načina kako pomoći privredi Srpske, te domaćim i stranim investitorima da na najbrži i najlakši način investiraju u Srpsku.

-Kada kažem najviši nivo, ne mislim samo na politički, već na direktore banaka, privrednike, kako međunarodne koji investiraju u Srpsku, tako i domaće - rekao je Vrhovac na početku dvodnevne konferencije koja se održava u Laktašima.

On je naveo da je konferencija zamišljena u šest panela, te izrazio nadu da će učesnici i moderatori moći da doprinesu da tim IRB-a kreira najkonkretnije zaključke koji će biti prezentovani javnosti i Vladi Republike Srpske.

Vrhovac je izrazio nadu da će ti zaključci naći mjesto u strateškim dokumentima Vlade Republike Srpske i da će se na taj način u Srpskoj sistemski baviti razvojem privrede.

On je naveo da, od kada je na čelu IRB-a, želi da ova banka bude proaktivna, da će biti ne samo na tržištu i pri ruci privredi Srpske, već kreirati događaje, poput investicione konferencije, koja je stavljena u funkciju razvoja privrede Srpske.

Srpski član i predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik izjavio je da je ovo najbolji trenutak da Republika Srpska napravi iskorak i pokaže spremnost da obezbijedi stimulativno poslovno okruženje, jer se samo tako može računati na bolju budućnost.

Dodik je istakao da je ovakva konferencija bila prijeko potrebna, posebno što se organizuje u godini nakon pandemije kada društvo treba da se vrati realnom ekonomskom životu.

-Zadatak nam je da obezbijedimo dovoljno informacija za sve one koji žele da investiraju u Republiku Srpsku. Zbog toga je važno da se uspostavi i održi upravo ovakav kapacitet konferenci -“, rekao je Dodik, obraćajući se putem video-linka.

Dodik je naglasio da je važno predstaviti kako može da se investira u Republiku Srpsku i kakve podsticaje nadležni mogu da daju investitorima.

-Od učesnika očekujemo da navedu šta je potrebno učiniti sa zakonskim propisima da Republika Srpska bude oaza za investiranje i oaza finansijske sigurnosti - naveo je Dodik.

Dodik je poručio da ova konferencija treba da pruži najbolje moguće odgovore na mnoga pitanja, te da će učiniti sve da podrži rezultate konferencije i da obezbijedi da doneseni zaključci budu operativno sprovođeni u okviru institucija.

Predsjednik Vlade Republike Srpske Radovan Višković izjavio je da Republika Srpska može da se izbori sa svim nedaćama samo ukoliko se svaki dan ekonomski razvija i jača. Višković je izrazio uvjerenje da će ova konferencija dati određene smjernice razvoja Srpske u narednim godinama.

-Pred nama je značajan investicioni ciklus, koji počinje u ovoj godini, ali će biti prenesen i u naredne, jer su to veliki investicioni projekti. Očekujemo da od ovog trenutka imamo investicije u Republici Srpskoj od nekoliko milijardi KM u energetiku, putnu infrastrukturu, turizam, poljoprivredu i sve što može doprijeti bržem ekonomskom razvoju -rekao je Višković.

On je podsjetio da je Vlada, zajedno sa svojim socijalnim partnerima, prije svega Privrednom komorom i Unijom udruženja poslodavaca, u proteklom periodu kreirala takve mjere i rješenja koja su dovela da Srpska u ekonomskim pokazateljima bude odmah iza Srbije.

-U prvom kvartalu ove godine bruto društveni proizvod (BDP) Republike Srpske je 2,1 odsto. Ako uzmete u obzir da je u posljednjem kvartalu prošle godine BDP bio negativan 2,8 odsto, lako je procijeniti koliki je taj rast - naglasio je Višković.

Prema njegovim riječima, to je omogućilo da Srpska ima stabilan i likvidan budžet, kojim izvršava sve obaveze i koji je omogućio da se donesu zakonska rješenja koja su omogućila rast plata u javnom i realnom sektoru.

-Nadam se veoma uspješnom radu za dva dana konferencije, da ćemo zaključcima pomoći i realnom sektoru i institucijama da kreiramo još lakša i bolja rješenja kako bi investicije dolazile što je moguće brže - rekao je Višković.

Konferencija okuplja eminentne biznismene i političare, koji će kroz šest panela pokušati dati odgovore i prijedloge za buduća ekonomska kretanja.

Prvi panel „Mogućnosti investiranja u Republiku Srpsku“ treba da ponudi odgovor na pitanje zašto investirati u Republiku Srpsku, koje su mogućnosti, prednosti i pogodnosti, a koja su opet ograničenja ulaganja u domaćem društvenom i ekonomskom kontekstu.

Srbija


Ministar bez portfelja u Vladi Srbije Nenad Popović naglasio je da je ključ razvoja svake zemlje znanje i da najveći potencijal razvoja Srbije, ali i Republike Srpske, leži u mladim inženjerima i inovatorima.

Napominje da izazovi usljed pandemije virusa korona traže pronalaženje novih modela poslovanja, upravljanja i finansiranja.

-Dostignuća naših inženjera valorizuju se na globalnom tržištu samo kroz akvizicije čija vrednost prevazilazi stotine miliona evra.

Znanje i inovacije su ključni faktori razvoja Srbije - naglasio je Popović.

On je rekao da je Srbija u savremenu inovacionu infrastrukturu uložila više od 100 miliona evra, a da je u prošloj godini izvoz ITK usluga iznosio 1,5 milijardi evra ili gotovo osam odsto od BDP-a.

Popović je naveo da je u prethodnom periodu proaktivnim djelovanjem i donošenjem odgovarajućih paketa ekonomskih mjera Srbija, kao nijedna zemlja u Evropi, uspjela da apsorbuje negativne ekonomske efekte pandemije kovida 19.

-U prilog ovoj tezi ide i aktuelna činjenica da će Srbija ovu godinu završiti sa rastom BDP-a od sedam odsto, čime se svrstava u red najbrže rastućih ekonomija u Evropi - naveo je Popović.

On je podsjetio da je, gledajući po broju stanovnika, četrvtu godinu za redom Srbija svjetski lider u broju otvorenih radnih mjesta kroz projekte stranih direktnih ulaganja.

Popović je rekao da je ogromnim naporima predsjednika Srbije Aleksandra Vučića i cijele Vlade ta zemlja danas ekonomski, vojno i politički sve snažnija, posvećena regionalnoj stabilnosti, miru i što bližoj saradnji zemljama u okruženju.

On je naglasio da niko nikom u Srbiji ne može zabraniti da voli i brani Republiku Srpsku, niti da zabrani Srbima iz Srpske i BiH da vole Srbiju.

-Mi smo uvek bili, jesmo i bićemo zajedno. I zato rukovodstvo Srpske ima našu snažnu podršku u njenom očuvanju. Ne damo Kosovo, ne damo Republiku Srpsku i borićemo se po svaku cenu za naše interese i naš narod, pre svega, jačajući ekonomiju i oslanjajući se na sve naše saveznike - poručio je Popović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana