Dodatna penzija radnicima na budžetu

Milijana Latinović
Dodatna penzija radnicima na budžetu

Banjaluka - Republika Srpska prati trend ekonomski razvijenijih zemalja i pokazuje opredijeljenost za razvoj novog vida štednje, one za penziju, a odluka o organizovanju penzijskog plana za sve zaposlene koji primaju platu iz republičkog budžeta korak je dalje u razvoju i promovisanju dobrovoljnog penzijskog sistema.

Istaknuto je to u petak nakon što je Vlada Srpske pristupila Evropskom dobrovoljnom penzijskom fondu. Ugovore o pristupanju tom fondu i organizovanju penzijskog plana potpisali su generalni sekretar Vlade RS Siniša Karan, direktor Društva za upravljanje ovim fondom Tomaž Završnik i predstavnici republičkih sindikata. Time će biti omogućeno da svi radnici koji primaju platu iz budžeta Srpske od 1. januara 2020. godine dobrovoljno štede za dodatnu penziju.

Predsjednik Sindikata obrazovanja, nauke i kulture RS Dragan Gnjatić rekao je da je ovo dobar korak Vlade i sindikata i da na tome treba raditi i u budućnosti.

- Ugovori se odnose na oko 40.000 radnika koji su direktni korisnici budžeta. Svako od njih će, ako to želi, potpisati ugovor sa Evropskim dobrovoljnim penzijskim fondom i imaće svaki mjesec od Vlade uplaćenih 20 KM, a taj iznos će moći da bude povećan u zavisnosti od mogućnosti radnika - kazao je Gnjatić, koji je i potpredsjednik Saveza sindikata Srpske.

Predsjednik Sindikata uprave RS Božo Marić rekao je da su potpisali ugovor zbog toga što su svjesni da radnici treba da razmišljaju o trećem životnom dobu.

- Doprinosi za penzijsko-invalidsko osiguranje koji se obračunavaju svakom radniku trenutno idu u tekuću potrošnju, odnosno za penzionere. Na ovaj način svaki radnik će, pored redovne, imati i ličnu penziju - rekao je Marić i dodao da je uslov za korišćenje lične penzije 58 godina života, te da se penzija isplaćuje jednokratno ili u nekoliko mjesečnih rata. 

Završnik je izrazio zadovoljstvo rastom broja članova i razvijanjem svijesti o neophodnosti štednje za treće doba.

- Veoma smo zahvalni Vladi što nam je ukazala povjerenje i što smo potpisali sporazume sa sindikatima. Naša misija je da budemo partner od povjerenja, koji će na odgovoran način upravljati sredstvima do momenta isplate sačuvanog novca. Integritetom naših osnivača garantujemo da ćemo odgovorno čuvati i sa povjerenjem postupati danas da bismo kreirali bolje i sigurnije sutra - naglasio je Završnik.

Osnivači

Tomaž Završnik je istakao da je Evropski dobrovoljni penzijski fond počeo sa radom krajem 2017. godine, te da je tada zaživio sistem dobrovoljnog penzijskog osiguranja u Srpskoj. Fond su osnovali Penzijski rezervni fond RS, Evropska banka za obnovu i razvoj i “Skupna pokojninska družba” iz Slovenije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana