Dodatna multilateralna kompenzacija za podršku privredi

Srna
Dodatna multilateralna kompenzacija za podršku privredi

BANjALUKA/ - Vlada Republike Srpske je na prijedlog Ministarstva finansija i Banjalučke berze usvojila odluku o sprovođenju dodatne multilateralne kompenzacije i cesije u Srpskoj, koja bi bila organizovana 19. maja s ciljem povećanja likvidnosti privrede i prevazilaženja posljedica preduzetih mjera za suzbijanje širenja oboljenja kovid-19.

U skladu sa Zakonom o jedinstvenom sistemu za multilateralne kompenzacije i cesije, dodatna multilateralna kompenzacija biće organizovana posredstvom Banjalučke berze 19. maja, za sistemski odobrene neosporene novčane obaveze koje su dospjele do 1. maja. Obaveze za kompenzovanje se prijavljuju u periodu od 14. do 19. maja.

“Kroz dvije multilateralne kompenzacije koje su sprovedene u februaru i aprilu kompenzovano je oko 67 miliona KM, a iskazana je i velika zainteresovanost privrednih društava da na ovaj način stimulišu novčane tokove, koji su znatno usporeni usljed epidemiološke situacije”, navodi se u saopštenju Ministarstva finansija Republike Srpske.

Iz Ministarstva finansija naglašavaju da je u ovoj godini planirano šest multilateralnih kompenzacija, a do kraja godine trebalo bi da budu organizovane još u junu, avgustu, oktobru i decembru.

“Multilateralna kompenzacija je skup povezanih platnih transakcija između učesnika kojima se međusobno izmiruju obaveze i naplaćuju prijavljena potraživanja. Ovaj proces se odvija posredstvom Banjalučke berze”, saopšteno je iz Ministarstva finansija Srpske.

U saoptšenju se dodaje da se na taj način oslobađaju likvidna sredstva koja su značajna svim poslovnim subjektima, posebno onima koji su pretrpjeli ekonomsku štetu zbog posljedica izavanih pojavom pandemije.
 

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana