Dodatna multilateralna kompenzacija za podršku privredi

Srna
Dodatna multilateralna kompenzacija za podršku privredi

BANjALUKA/ - Vlada Republike Srpske je na prijedlog Ministarstva finansija i Banjalučke berze usvojila odluku o sprovođenju dodatne multilateralne kompenzacije i cesije u Srpskoj, koja bi bila organizovana 19. maja s ciljem povećanja likvidnosti privrede i prevazilaženja posljedica preduzetih mjera za suzbijanje širenja oboljenja kovid-19.

U skladu sa Zakonom o jedinstvenom sistemu za multilateralne kompenzacije i cesije, dodatna multilateralna kompenzacija biće organizovana posredstvom Banjalučke berze 19. maja, za sistemski odobrene neosporene novčane obaveze koje su dospjele do 1. maja. Obaveze za kompenzovanje se prijavljuju u periodu od 14. do 19. maja.

“Kroz dvije multilateralne kompenzacije koje su sprovedene u februaru i aprilu kompenzovano je oko 67 miliona KM, a iskazana je i velika zainteresovanost privrednih društava da na ovaj način stimulišu novčane tokove, koji su znatno usporeni usljed epidemiološke situacije”, navodi se u saopštenju Ministarstva finansija Republike Srpske.

Iz Ministarstva finansija naglašavaju da je u ovoj godini planirano šest multilateralnih kompenzacija, a do kraja godine trebalo bi da budu organizovane još u junu, avgustu, oktobru i decembru.

“Multilateralna kompenzacija je skup povezanih platnih transakcija između učesnika kojima se međusobno izmiruju obaveze i naplaćuju prijavljena potraživanja. Ovaj proces se odvija posredstvom Banjalučke berze”, saopšteno je iz Ministarstva finansija Srpske.

U saoptšenju se dodaje da se na taj način oslobađaju likvidna sredstva koja su značajna svim poslovnim subjektima, posebno onima koji su pretrpjeli ekonomsku štetu zbog posljedica izavanih pojavom pandemije.
 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana