Dobit “Kosmosa” premašila 852.000 KM

Marijana Miljić Bjelovuk
Dobit “Kosmosa” premašila 852.000 KM

BANjALUKA - Vazduhoplovni zavod “Kosmos” iz Banjaluke već treću godinu zaredom pozitivno posluje, a dobit ovog preduzeća u 2019. godini iznosila je 852.435 maraka.

Direktor “Kosmosa” Dušan Vještica rekao je da ovo preduzeće redovno servisira i obaveze nastale u ranijem periodu.

- Obaveze prema zaposlenima iz ranijeg perioda bile su 4,2 miliona maraka, a mi smo da sada servisirali oko 2,4 miliona KM tih obaveza. Naslijeđene obaveze prema dobavljačima i radnicima iznosile su oko 25 miliona, a do sada je isplaćeno 6,5 miliona maraka za te namjene - kazao je Vještica.

Naglasio je da ovo preduzeće poštuje plan restrukturisanja, te da je prošla godina u poslovnom smislu bila teška.

- Na globalnom nivou u auto-industriji je nedostajalo poslova. U 2018. godini u tom sektoru imali smo poslove teške oko 2,5 miliona maraka, dok je na domaćem tržištu “ispao” jedan ozbiljan sistem sa kojim smo sarađivali, odnosno Rafinerija nafte Brod. Bez obzira na te probleme, godinu smo uspješno završili. Sve plate iz prošle godine smo isplatili. Dešava se, naravno, da platu nekada isplatimo ranije, a zatim kasnije, ali na nivou godine radnici dobiju 12 plata - rekao je Vještica i dodao da se sve obaveze servisiraju na vrijeme.

Kada je riječ o planovima za ovu godinu, Vještica kaže da nastavljaju poslovnu saradnju sa Ministarstvom odbrane Srbije.

- Oni su odobrili i plan investicija, tako da do kraja mjeseca očekujemo potpisivanje novog ugovora u istim finansijskim gabaritima, kao što je bio i prethodni, a to je oko dva miliona maraka - naveo je Vještica.

Naglasio je da će ovo preduzeće za najduže dva mjeseca otvoriti novo pravno lice, odnosno “Kosmos” d.o.o. Srbija, čije će sjedište biti u Beogradu.

- To pravno lice otvaramo da bismo na tržištu Srbije, koje nam je interesantno, napravili dodatne poslovne iskorake i da povećamo prihode u toj zemlji. To će svakako unaprijediti naše poslovne rezultate. To će nam pojednostaviti uvozno-izvozne i carinske procedure i bićemo efikasniji i dostupniji na tržištu Srbije, koja značajno posljednjih godina ulaže u namjensku industriju - naveo je Vještica i dodao da se nada da globalna dešavanja neće ugroziti poslove ovog preduzeća na trećim tržištima.

Vještica je naglasio da “Kosmos” prema potrebi zapošljava nove radnike i da sa postojećim kapacitetima odgovara na poslovne i tržišne izazove.

Proizvodnja filtera

Dušan Vještica je rekao da je pred “Kosmosom” novi poslovni izazov, a to je proizvodnja filtera za prečišćavanje vazduha sa ruskom kompanijom “Kret”. 

- Prema našim grubim parametrima, već od početka aprila počećemo da primamo narudžbe za isporuku tih filtera na našem tržištu. Sa tim poslom doći će i do novog zapošljavanja u “Kosmosu” - kazao je Vještica.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana