Đokić: Korisna iskustva u polju energetske efikasnosti

Srna
Foto: Srna

VARŠAVA - Ministar energetike i rudarstva Petar Đokić izjavio je da je Republici Srpskoj jako zanimljivo da na poslovnom forumu u Poljskoj čuje kako se velike uspješne zemlje pripremaju za predviđanje uticaja klime, te da isprati izradu analize i procjenu ranjivosti za prenosne sisteme električne energije i gasa.

Đokić, koji danas u Varšavi učestvuje u radu Poslovnog foruma kome prisustvuju zvaničnici i ministri iz 25 evropskih zemalja, SAD i Evropske komisije, istakao je da se na forumu mogu čuti različita iskustva o mogućnostima u energetskim tranzicijama sa niskim sadržajem ugljenika.

"Govorimo o obezbjeđivanju energetskih sistema i ulozi prirodnog gasa u tranziciji energije. Izuzetno je važno da čujemo iskustva o razvoju pametnih gradova i energetskih tehnologija budućnosti jer je to nešto što nas očekuje u narednom periodu", rekao je Đokić.

Prema njegovim riječima, jedna od tema foruma je i predstavljanje perspektive vodonika, te finansiranje i tehnologije nuklearne energije, saopšteno je iz resornog ministarstva.

U saopštenju se navodi da su osnovne teme foruma poboljšanje energetske efikasnosti i primjena čiste energije, uključujući i sektore obnovljivih izvora energije, nuklearne energije i upravljanja ugljenikom.

Na forumu će biti istaknute najbolje prakse energetske sajber bezbjednosti i promovisana nova kapitalna ulaganja u ključnu energetsku infrastrukturu.

Đokić u dvodnevnoj posjeti Poljskoj boravi na poziv ministra za klimu i životnu sredinu Poljske i ministra energetike SAD Mikala Kurtike i Dženifer Granholm.

Đokić će sutra prisustvovati ministarskom sastanku Partnerstva za transatlantsku saradnju u oblasti energije i klime (P-TECC).

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana