Đokić i predstavnici firme “NIS” potpisali memorandum o strateškoj saradnji u sferi energetike

Srna
Đokić i predstavnici firme “NIS” potpisali memorandum o strateškoj saradnji u sferi energetike

BANjALUKA - Ministar energetike i rudarstva Republike Srpske Petar Đokić i predstavnici firme “NIS” iz Novog Sada potpisali su danas Memorandum o razumijevanju o strateškoj saradnji u sferi energetike, prirodnih resursa i inovacionog razvoja, radi jačanja saradnje.

Cilj potpisivanja Memoranduma je i realizacija projekata istraživanja i proizvodnje ugljovodonika, zatim naučno-tehnička i inovaciona saradnja, razmjena naprednih iskustava, održavanje naučno-tehničkih konferencija i foruma, te dalja zajednička realizacija projekata povezanih sa korišćenjem različitih vrsta obnovljivih izvora energije, saopšteno je iz Ministarstva energetike i rudarstva Republike Srpske.

U ime firme “NIS” Memorandum su danas sa Đokićem u Banjaluci potpisali Ramilo Mingazov i Predrag Radanović,

Potpisnici su istakli značaj dosadašnje zajedničke realizacije projekata geoloških proučavanja prostora u Republici Srpskoj.

Efekti dosadašnjeg rada na lokaciji Šamac-Obudovac dali su pozitivne rezultate, a proizvedena količina nafte izvozi se za Srbiju na dalju preradu u Rafineriju nafte Pančevo.

Završena su i dodatna seizmička ispitivanja, do kraja ove godine biće locirana nova bušotina na lokaciji Obudovca, a potpisani Memorandum doprinijeće opštem interesu Republike Srpske za korišćenje obnovljivih izvora energije.

 

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana