“Destilaciji” i dalje stižu mrvice

 Milijana Latinović
“Destilaciji” i dalje stižu mrvice

TESLIĆ - Ni dvadesetak dana nakon što je Hemijska industrija “Destilacija” iz Teslića zaustavila trećinu proizvodnje i najavila potpunu obustavu već u januaru, dinamika isporuke sirovine se nije poboljšala.

Rekao je to za “Glas Srpske” direktor “Destilacije” Zoran Škrebić, dodajući da se od početka mjeseca kada su bili prinuđeni da ugase dio pogona ništa značajno nije promijenilo.

- Bilo je mnogo sastanaka i pregovora i usmeno je dogovoreno da se, iz šumskih gazdinstava s kojima imamo ugovor, ali i onih s kojima nemamo potpisan ugovor, obezbijedi dodatna sirovina do proljeća kako ne bismo ugasili mašine potpuno već u januaru. To je bio usmeni dogovor, zvaničan dokument još nismo dobili niti je isporuka pojačana - objasnio je Škrebić.

Kazao je da bi u dokumentu koji očekuje trebalo da bude navedeno koliku količinu sirovine će dobiti do 31. decembra, po kojoj cijeni i iz kojih gazdinstava.

- Kada smo se odlučili na zaustavljanje jedne trećine proizvodnje računali smo da ovim tempom isporuke sirovine možemo održati proizvodnju do kraja godine, ali ukoliko se nešto ne promijeni nabolje, u januaru gasimo mašine - rekao je Škrebić, naglasivši kako očekuje da se u narednim danima isporuka sirovine pojača kako bismo do proljeća radili s dvije trećine kapaciteta.

Škrbić, kaže, da osim subjektivnih ima i mnogo objektivnih problema u šumarstvu, poput vremenskih neprilika.

- Čovjek na vrijeme ne može uticati, tako da je i iz tog razloga sada teže izvlačenje trupaca i naš zahtjev je samo da nam do kraja decembra pojačaju isporuku da održimo nivo proizvodnje do marta kada bi snabdijevanje sortimentima trebalo svakako da bude stabilnije - objasnio je Škrebić.

Teslićka “Destilacija” je početkom novembra zaustavila trećinu proizvodnje jer joj je do tada isporučeno svega 63,7 odsto neophodne sirovine.

Škrebić je tada kazao da su tom preduzeću neophodna 22 kamiona sirovine na dnevnom nivou da bi radili u punom kapacitetu, te da i dok je bilo najviše posla u ovoj godini, na dnevnom nivou nije stizalo više od 17 kamiona, a počesto svega od pet do osam šlepera.

U šumskim gazdinstvima su tada za “Glas” kazali da je mnogo faktora koji su uticali na dinamiku isporuke trupaca, te da je jedan od razloga i zaostatak u proizvodnji u šumarstvu.

Snabdjevači

Hemijska industrija “Destilacija” ima potpisan ugovor s 13 šumskih gazdinstava. Do kraja oktobra, tek četiri gazdinstva su ispunila plan više od 70 odsto. Zoran Škrebić je rekao da su gazdinstva “Vrbanja” iz Kotor Varoša, “Banjaluka”, “Birač” iz Vlasenice i “Jahorina” ugovore ispunile u procentu manjem od 40 odsto.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana