Derventa razvija Poslovnu zonu “Rad”: Nove investicije “podebljaće” budžet

Milijana Latinović
Derventa razvija Poslovnu zonu “Rad”: Nove investicije “podebljaće” budžet

DERVENTA - Poslovna zona “Rad” u Derventi oživljava zahvaljujući dogovorenim milionskim investicijama, koje donose stotine novih radnih mjesta, mahom u uslužnim djelatnostima.

Nakon što je prije četiri godine puštena u saobraćaj rekonstruisana Željeznička ulica, koja povezuje centar grada sa periferijom, stvoreni su uslovi da na toj lokaciji budu iskorišćene velike površine zemljišta sa jedne i druge strane ulice. Da će taj plan biti ostvaren jasno je već sada, jer su u kratkom periodu počeli radovi na nekoliko parcela.

Osim maloprodajnog objekta “Robot”, koji bi u oktobru trebalo da otvori vrata za kupce i zaposli desetine Dervenćana, u ovoj poslovnoj zoni uskoro će i kompanija “Vokel” graditi objekat površine 5.000 kvadrata i obezbijediti nova radna mjesta. Riječ je o investiciji “teškoj” oko četiri miliona maraka.

Načelnik Dervente Milorad Simić rekao je za “Glas Srpske” da onaj ko zanemari realni sektor nema nikakvu budućnost.

- Dobili smo jednoglasnu podršku Vlade RS za status grada, ne zbog broja stanovnika ili površine, već zbog procenta zaposlenog stanovništva, izvoza i napretka privrede. Prošlogodišnji izvoz iznosio je oko 13.000 KM po stanovniku Dervente, što je ukupno 333,5 miliona maraka. Nastavljamo tim putem i u ovoj godini. Bilo je malog zastoja dva mjeseca zbog korone, ali nastavljamo. Dokaz su i nove milionske investicije, koje će uskoro biti realizovane - rekao je Simić.

Dodao je da je u Derventi oko 7.000 zaposlenih te da je stopa zaposlenosti veća u odnosu na republički prosjek.

Predsjednik Područne privredne komore Doboj Radovan Pazurević rekao je za “Glas Srpske” da je odluka rukovodstva opštine Derventa prije nekoliko godina bila ključna, jer su zapuštenu ulicu pretvorili u poslovnu zonu.

- Svi smo sentimentalno vezani za Željezničku, kojom je prolazila uskotračna pruga, a “ćirom” se stizalo sve do Beča. Sve fabrike koje su u to vrijeme radile bile su naslonjene na prugu, što je olakšavalo poslovanje. Izuzetno je značajno da ta ulica oživljava i da se tu otvaraju nova radna mjesta. To je iskorak naprijed, jer nova preduzeća znače i nova radna mjesta i prihode koji će ojačati opštinski budžet - rekao je Pazurević, dodavši da što je veća konkurencija to je bolja usluga i niže su cijene, tako da je i to još jedan plus za ovu opštinu, koja čeka status grada.

 Status grada

Prva rasprava o promjeni statusa Dervente biće održana iduće sedmice u Narodnoj skupštini Republike Srpske. Pred poslanicima je nacrt zakona o gradu Derventa, koji je nedavno usvojila Vlada Srpske.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana