Cijene prasadi ostaju paprene

Anita Janković Rečević
Cijene prasadi ostaju paprene

BANjALUKA - Cijene prasića, koje su pred praznike otišle u nebo, ostaće paprene i u naredom periodu zbog tanke ponude na tržištu koja je posljedica smanjenja stočnog fonda i gašenja farmi u Srpskoj.

Potrošači su u danima iza nas prasad po kilogramu žive vage plaćali oko devet KM, a sudeći prema riječima, do značajnijeg pada cijena zasigurno neće doći ni u mjesecima koji slijede.   

Predsjednik Udruženja uzgajivača svinja RS Mišo Maljčić kaže za “Glas” da cijene uvoznih prasića trenutno dostižu oko 100 evra, a kada se tome doda skupa proizvodnja i gašenje farmi, pojeftinjenje ne može biti opcija.

- Prasići jesu skupi, i mi to znamo, ali niko od nas sada ne može potrošačima ponuditi jeftiniju robu jer tri godine nismo poslovali rentabilno. Unazad mjesec i po imamo solidnu cijenu, ali ne može tako kratak period pokriti godine lošeg poslovanja i nakalemljene dugove - rekao je Maljčić.

On je dodao da u februaru, ukoliko uvozne cijene prasadi ostanu na sadašnjem nivou, očekuje da kilogram žive vage košta između 7,5 KM do osam maraka, što je prema Maljčićevim riječima realno.

-  Prase je prije poskupljenja stočne hrane koštalo oko 4,5 KM po kilogramu žive vage, ali takve cijene sada nisu realne naročito jer je proizvodnja krmača smanjena za oko 10.000 unazad pola godine. Očekivao sam da će se sada, kad je cijena koliko-toliko dobra, oni koji su odustali od proizvodnje vratiti se uzgoju, ali po svemu sudeći od toga nema ništa - naveo je on.

Boško Petrović iz Gornje Čađavice nadomak Bijeljine, koji godišnje uzgoji i proda oko 200 prasića, smatra da bi do većeg pada cijena moglo doći na proljeće, te dodatno u ljetnim mjesecima.

- Cijena koja je bila oko Božića zadržala se i sada, ali u određenom periodu krenuće pad, to je neminovno s tim da se najvjerovatnije prasići više nikada neće prodavati za tri, četiri marke po kilogramu. Skupa stočna hrana i oskudan stočni fond to ne dozvoljavaju i za posljedicu imamo visoke cijene - reko je Petrović za “Glas” i dodao da je potražnja tokom praznika bila izuzetna.

Uzgajivač svinja iz bijeljinskog sela Magnojevići Dušan Petrić kaže da se cijene tovljenika trenutno kreću od 3,5 do četiri KM po kilogramu žive vage plus PDV, te da je teško predvidjeti cjenovnik za naredne mjesece.

- Pred nama je mrtav period i vjerujem da će do pada cijena doći zbog slabog plasmana, ali opet teško je to predvidjeti jer uvoz sve diktira, a ne mi proizvođači - kazao je Petrić.

 Dodao je da je zbog nerentabilnosti prepolovio proizvodnju unazad godinu.

- Lani sam na farmi imao oko 230 krmača, a sada 120. Loš plasman i skupe žitarice su glavni razlog za to - naveo je Petrić.

Prema najnovijim podacima Zavoda za statistiku RS tokom 2021. godine u domaćim klaonicama zaklano je 90.638 svinja, a od januara do novembra lani nešto više od 75.000 grla.

Srbija

Srbija je s ciljem obnove stočnog fonda nedavno donijela odluku da ukine carinu na uvoz prasadi do 50 kilograma, a ta mjera susjedne zemlje i rast potražnje, prema riječima Miše Maljčića, neće se negativno odraziti na potrošače u Srpskoj.

- Prasad u Srbiji su jeftinija nego kod nas tako da naši proizvođači nemaju interes da izvoze, jer ovdje mogu dobiti više novca. Ni tokom praznika nismo prebacivali robu, jer je potražnja ovdje bila dobra - kazao je Maljčić. 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana