Cijene goriva konstantno u padu

Milijana Latinović
Cijene goriva konstantno u padu

BANjALUKA - Pojeftinjenje nafte na svjetskom tržištu primorao je i domaće benzinske pumpe da snize cijene derivata, a s obzirom na berzanska kretanja još niže cijene benzina i dizela moguće su do kraja sedmice.

Prema podacima sa berzi, cijena američke nafte pala je proteklih dana zbog pandemije virusa korona na oko 20 dolara po barelu, što je blizu najnižeg nivoa u posljednje dvije decenije.

Direktor “Krajinapetrola” Milovan Bajić ističe za “Glas Srpske” da su cijene goriva snižavali nekoliko puta tokom marta, a posljednje pojeftinjenje bilo je prije tri dana.

- I benzin i dizel koštaju 1,99 KM po litru, a očekujem da bi do kraja ove sedmice cijene mogle još pasti - rekao je Bajić i dodao da bi do kraja sedmice na pumpe “Krajinapetrola” trebalo stići gorivo uprkos otežanom transportu.

Istakao je da je evidentno da je promet na pumpama smanjen, te da su u martu u prosjeku imali trećinu prošlogodišnjeg mjesečnog prometa.

- Nestašice goriva neće biti bar za sada, s obzirom da je i promet pao. Trenutno imamo zalihe za mjesec dana, a s obzirom da očekujemo isporuku, problema ne bi trebalo biti - dodao je Bajić.

Cijene naftnih derivata u proteklih nekoliko dana snižene su i na “Nešković” pumpama u Banjaluci, tako da vozači litar dizela i benzina plaćaju 1,99 KM.

Na benzinskim pumpama “Super Petrol” kažu da već 15 dana cijene nisu korigovali, te da će dalja kretanja cijena zavisiti od situacije na berzama.

- Cijena i dizela i benzina je 1,99 KM po litru već nekoliko dana. Evidentan je smanjen promet na pumpama u skladu sa situacijom i ograničenim kretanjem ljudi - istakli su na “Super Petrol” pumpama.

Najjeftinije gorivo u Srpskoj i dalje toče Prnjavorčani koji na “Fortuna oil” pumpi litar benzina plaćaju 1,69 KM, a litar dizela 1,60 KM.

Distributeri nafte i naftnih derivata u Srpskoj poručuju da zavise od rafinerija u okruženju iz kojih nabavljaju gorivo, te da u zavisnosti od njihovih poteza i oni formiraju cijene na benzinskim stanicama i da ne mogu pojeftiniti gorivo ukoliko cijena u rafinerijama ne pada.

Gas

Milovan Bajić kaže da cijene autogasa nisu mijenjali ovih dana, te da litar košta 1,09 KM.

- Pojeftinio je gas za domaćinstva i iznosi 0,85 KM po litru - rekao je Bajić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana