Cijena "Šećerane" pala na osam miliona KM

Milijana Latinović
Cijena "Šećerane" pala na osam miliona KM

BANjALUKA - Nijedna ponuda nije stigla za kupovinu bijeljinske Fabrike šećera u stečaju te će prodaja tog propalog preduzeća biti nastavljena u martu po cijeni od osam miliona maraka.

Potvrdio je to za "Glas Srpske" stečajni upravnik "Šećerane" Nebojša Matić, podsjetivši da je Odbor povjerilaca danas zasjedao 40. put.

Imovina bijeljinske "Šećerane" 14. put je išla na doboš i to po cijeni od 8,5 miliona maraka, a za danas je bila zakazana druga ovogodišnja javna prodaja "Šećerane. Kako nije bilo zainteresvanih kupaca, cijena je pala za 500.000 maraka.

Matić je juče rekao da su "Šećeranu" nedavno obišli predstavnici jedne kompanije iz Austrije.

- Predstavnici jedne austrijske kompanije i njihove kolege iz Mostara dolazili su da pogledaju imovinu Fabrike šećera, ali ništa još nije dogovoreno. Istakli su da su zainteresovani za kupovinu "Šećerane", ali da bi sačekali još malo da cijena padne - rekao je Matić.

On je podsjetio da je od 2015. godine, od kada je to bijeljinsko preduzeće u stečaju, jedini i najozbiljniji kupac bila fočanska firma "Pavgord" koja je za "Šećeranu" nudila pet miliona maraka i bila uplatila depozit od 100.000 KM. 

- Skupština povjerilaca tada nije prihvatila taj iznos, smatrajući da se imovina Fabrike šećera može prodati po mnogo boljoj cijeni - istakao je Matić. 

Imovina "Šećerane" prodavana je po cijeni od deset miliona maraka. Osim Banjalučanina Gorana Vajkića, koji godinama mjerka "Šećeranu" i za nju nudi 6,9 miliona maraka, za nju su bile zainteresovane i firme "Soltist" i "Sarijel" iz Turske, ali u dva navrata nisu ispoštovale propise i uplatile depozit, tako da je prodaja preduzeća Turcima propala.

Nakon njih u trku za propalo preduzeće ušla je i kompanija "Niva" iz Žablja u Srbiji koja se bavi proizvodnjom medicinskih sredstava od gaze i vate.

Imali su namjeru da, nakon što kupe fabriku, u njoj prošire svoju proizvodnju i zaposle 100 radnika, ali je i ta ponuda propala.
Fabrika šećera zjapi prazna već 12 godina.

Tehnološka cjelina

Skupština povjerilaca bijeljinske "Šećerane" donijela je krajem prošle godine odluku da bi prodaja ove fabrike trebalo da bude ubrzana i okončana u što kraćem roku. Odlučeno je da će fabrika i dalje biti prodavana kao tehnološka cjelina, licitiranjem cjelokupne imovine.
 

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana