Cijena ispod 2,5 KM potapa malinjake

M. Latinović, K. Ćirković
Cijena ispod 2,5 KM potapa malinjake

Banjaluka - Ponuđena cijena od 2,20 KM za kilogram malina neprihvatljiva je za proizvođače u Republici Srpskoj i BiH, koji ističu da će svaka cijena niža od 2,50 KM potopiti malinarstvo.

Prvi otkupljivač tog jagodičastog voća koji je u petak utvrdio akontativnu otkupnu cijenu ovogodišnjeg roda malina je hladnjača “Agro dr” iz Bratunca. Vlasnik hladnjače Petko Rankić istakao je za “Glas Srpske” da cijena ima tendenciju rasta te da su prvi izašli sa cijenom jer su već obezbijedili izvoz ovogodišnjeg roda.

- Želimo da zaštitimo kooperante koji imaju najmanju zaradu zbog malverzacija i mešetara - rekao je Rankić i dodao da se ponuđena cijena odnosi na maline prve klase te da od proizvođača očekuje da vode računa o kvalitetu i načinu pakovanja tog voća u gajbice koje dovoze u hladnjaču.

Rankić je rekao i da će proizvođačima biti isplaćeni troškovi prevoza. Za razliku od hladnjačara iz Bratunca, preduzeće “Poljar”, koje godišnje otkupi između 800 i 1.000 tona malina širom BiH, još nije utvrdilo otkupnu cijenu.

- Naš stav je da bi cijena trebalo da se kreće od 2,20 do 2,80 KM po kilogramu, ali to još nije definitivno - rekao je zamjenik direktora te firme Mustafa Hodžić.

U Udruženju malinara Bratunac, Srebrenica i Milići “Vilamet” ponovili su raniji stav da je svaka cijena niža od 2,5 KM neisplativa.

- To se potvrđuje ove godine, kada  zbog loših vremenskih uslova, odnosno niskih temperatura i velikih količina padavina u proljeće, moramo da uložimo dodatna sredstva da bismo zaštitili sadnice - rekao je predsjednik Upravnog odbora ovog udruženja Ivan Stojanović.

On procjenjuje da će zbog nepovoljnih vremenskih uslova rod malina biti niži od 30 do 40 odsto u odnosu na prošlogodišnji. Na području Bratunca prošle godine je otkupljeno oko 2.500 tona malina po cijeni od 1,4 do 1,5 KM po kilogramu.

Da je ova godina presudna za opstanak malinarstva ističu i u Udruženju malinara u Kotor Varošu, gdje će se nakon obilnih padavina najavljenih za iduću sedmicu znati kakva sudbina čeka malinjake zasađene na obalama Vrbanje.

- Situacija je ista kao i kod drugih. Hladnjačari sa kojima smo razgovarali nude od dvije do 2,20 KM za kilogram malina, a to se nikome ne isplati. Mnogi već zbrajaju gubitke i uništavaju malinjake - rekao je predsjednik tog udruženja Aleksandar Stanić i dodao da su malinjaci sada u dobrom stanju te da bi berba prvih sorti trebalo da počne 10. juna.

Ništa bolja situacija nije ni u Udruženju travničkih malinara, koji kažu da tamošnji otkupljivači još nisu ponudili otkupnu cijenu.

- Od toga koliko će nam platiti za ubrano voće zavisi opstanak ove grane voćarstva - rekao je predsjednik tog udruženja Edin Mameledžija.

Otkupna cijena malina i prethodne dvije godine zadavala je velike muke proizvođačima, koji su protestima tražili da njihov trud bude pošteno plaćen.

Srbija

Proizvođači u Srpskoj ističu da su domaći hladnjačari ranije otkupnu cijenu formirali po ugledu na Srbiju.

- Tamošnji otkupljivači za ovogodišnji rod prve klase nude 200 dinara po kilogramu, što je 3,24 KM, a nama se ovdje za prvu klasu malina nudi marku manje - kažu ogorčeni malinari.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana