Centralna banka: Smanjen broj falsifikata konvertibilne marke

Srna
Centralna banka: Smanjen broj falsifikata konvertibilne marke

SARAJEVO- Centralna banka BiH saopštila je da je u prošloj godini registrovano manje krivotvorenih novčanica i kovanog novca konvertibilne marke (KM) u odnosu na 2019. godinu.

Od ukupnog broja novčanica koje su došle na vještačenje u Centralnu banku, u prošloj godini je registrovano 410 komada krivotvorenih novčanica KM, što je za 9,49 odsto manje u odnosu na 2019. godinu, te 729 komada krivotvorenog kovanog novca KM, što je za 36,94 odsto manje u odnosu na godinu ranije.

Centralna banka BiH poručuje građanima da, ukoliko posumnjaju da se kod njih nalazi krivotvorena novčanica i kovanica, mogu da je predaju organima MUP-a, a detaljnije informacije o zaštitnim obilježjima dostupne su i na njihovoj zvaničnoj veb-stranici.

Iz ove institucije pozivaju građane da obrate pažnju na to da, osim papira, koji je specifičan i može se na dodir razlikovati od običnog, novčanice sadrže zaštitna obilježja koja se mogu provjeriti bez upotrebe bilo kakve dodatne opreme, kao što su vodeni znak i zaštitna nit u papiru, koji su vidljivi kada se novčanica okrene prema svjetlu.

- Novčanice imaju i reljefnu štampu koja se može osjetiti pod prstima (portret i tekstovi na licu kod KM novčanica). Postoje i optički promjenljivi elementi koji mijenjaju izgled ili boju pri promjeni ugla pod kojim se novčanica posmatra - pojašnjavaju iz Centralne banke BiH.

Krivotvorene kovanice se od autentičnih mogu razlikovati vizuelno, te po dimenzijama, težini, materijalu, magnetnim svojstvima, detaljima u kovanju i slično.

Od ukupnog broja krivotvorina KM u 2020. godini, najviše je bilo u apoenu od 50 KM (185 komada), zatim od 100 KM (129 komada), te u apoenu od 20 KM (77 komada).

U pogledu apoenske strukture krivotvorenih kovanica, najviše je krivotvoren apoen od 1 KM (660 komada), zatim od 5 KM (66 komada), a najmanje apoen od 2 KM (tri komada).

U 2020. godini, registrovano je i 925 komada krivotvorenih novčanica ostalih valuta, od čega najviše novčanica evra, 679 komada.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana